Nieuws & Agenda

Vrijwilligers krijgen voorlichting over voedselveiligheid

Alle 420 vrijwilligers van de zorggroep Oldenhove / Maartens-Stede in Losser hebben een uitnodiging gehad om een informatiemiddag over hygiëne bij te wonen. De informatie werd gegeven door Bernadette van de Belt van Veiligvoedsel.nl.

Ongeveer 25 % van de genodigden hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging en de informatiemiddag meegemaakt. “Deze opkomst ligt boven het gemiddelde” zegt Marijke Bijen van de zorggroep. “De deelname is geheel vrijblijvend. Er is geen verplichting tot deelname. Alle vrijwilligers zijn uitgenodigd. Iedereen komt wel met voedsel in aanraking, al was het alleen al met koffie inschenken. Wij vinden het belangrijk dat vrijwilligers weten wat hygiëne inhoudt.

650.00 voedselbesmettingen per jaar.

Jaarlijks zijn er naar schatting meer dan 650.000 voedselbesmettingen per jaar in Nederland. De Stichting Veiligvoedsel.nl denkt met Organisaties mee over het voedselveiligheidssysteem en zoekt samen met de organisatie naar een gepaste oplossing.

Aan de hand van het HACCP-systeem (Hazard Analysis and Critical Control Points) wordt een scan gedaan. Dit klinkt ingewikkeld maar is voor organisaties goed uit te voeren. Het gaat dan bijvoorbeeld over de temperatuur dat voedsel moet hebben als het wordt afgeleverd. Hoe lang voedsel buiten de koeling bewaard mag worden. Verpakkingen en dergelijke. Iets waar de vrijwilliger nagenoeg niet te maken hebben.

Uitleg over Voedselveiligheid

Vrijwilligers hebben uiteraard wel met andere dingen te maken de hygiëne betreffende. Geen ringen of een horloge dragen tijdens het koken. Altijd een schone schort voor doen. Het zijn eenvoudige voor de hand liggende regels die, helaas, nog vaak niet nageleefd worden. Er wordt tijdens de voorlichting heel veel nadruk gelegd op het handen wassen. Maar liefst 80% van de besmettingen worden door de handen overgedragen.

Latex handschoenen zijn een schijnveiligheid geeft Bernadette aan. Je denkt hygiënisch te werk te gaan, maar je krabt je op het hoofd en de gehandschoende hand draagt vervolgens de besmetting evengoed over.

Hygieia.

Het woord hygiëne komt van de Griekse godin Hygieia; zij was de godin van de reinheid en gezondheid. Tot zo’n ruim 100 jaar geleden speelde hygiëne en voedselveiligheid amper een rol maar toen men zich ging realiseren dat je van bacteriën toch wel erg ziek kon worden (met dank aan Louis Pasteur) werd men zich al gauw bewust van het nut van schoon en netjes, en dus hygiënisch werken.

De overheid heeft gemeend beschermende maatregelen voor de consument te creëren en toverde het HACCP- systeem (hazard analyses and critical control points) uit haar hoge hoed.

Gelukkig hebben onze overkoepelende organisaties en verenigingen daar een nuttig en bruikbaar instrument van gemaakt.

Alle 420 vrijwilligers van de zorggroep Oldenhove / Maartens-Stede in Losser hebben een uitnodiging gehad om een informatiemiddag over hygiëne bij te wonen. De informatie werd gegeven door Bernadette van de Belt van Veiligvoedsel.nl.

Ongeveer 25 % van de genodigden hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging en de informatiemiddag meegemaakt. “Deze opkomst ligt boven het gemiddelde” zegt Marijke Bijen van de zorggroep. “De deelname is geheel vrijblijvend. Er is geen verplichting tot deelname. Alle vrijwilligers zijn uitgenodigd. Iedereen komt wel met voedsel in aanraking, al was het alleen al met koffie inschenken. Wij vinden het belangrijk dat vrijwilligers weten wat hygiëne inhoudt.

650.00 voedselbesmettingen per jaar.

Jaarlijks zijn er naar schatting meer dan 650.000 voedselbesmettingen per jaar in Nederland. De Stichting Veiligvoedsel.nl denkt met Organisaties mee over het voedselveiligheidssysteem en zoekt samen met de organisatie naar een gepaste oplossing.

Aan de hand van het HACCP-systeem (Hazard Analysis and Critical Control Points) wordt een scan gedaan. Dit klinkt ingewikkeld maar is voor organisaties goed uit te voeren. Het gaat dan bijvoorbeeld over de temperatuur dat voedsel moet hebben als het wordt afgeleverd. Hoe lang voedsel buiten de koeling bewaard mag worden. Verpakkingen en dergelijke. Iets waar de vrijwilliger nagenoeg niet te maken hebben.

Uitleg over Voedselveiligheid

Vrijwilligers hebben uiteraard wel met andere dingen te maken de hygiëne betreffende. Geen ringen of een horloge dragen tijdens het koken. Altijd een schone schort voor doen. Het zijn eenvoudige voor de hand liggende regels die, helaas, nog vaak niet nageleefd worden. Er wordt tijdens de voorlichting heel veel nadruk gelegd op het handen wassen. Maar liefst 80% van de besmettingen worden door de handen overgedragen.

Latex handschoenen zijn een schijnveiligheid geeft Bernadette aan. Je denkt hygiënisch te werk te gaan, maar je krabt je op het hoofd en de gehandschoende hand draagt vervolgens de besmetting evengoed over.

Hygieia.

Het woord hygiëne komt van de Griekse godin Hygieia; zij was de godin van de reinheid en gezondheid. Tot zo’n ruim 100 jaar geleden speelde hygiëne en voedselveiligheid amper een rol maar toen men zich ging realiseren dat je van bacteriën toch wel erg ziek kon worden (met dank aan Louis Pasteur) werd men zich al gauw bewust van het nut van schoon en netjes, en dus hygiënisch werken.

De overheid heeft gemeend beschermende maatregelen voor de consument te creëren en toverde het HACCP- systeem (hazard analyses and critical control points) uit haar hoge hoed.

Gelukkig hebben onze overkoepelende organisaties en verenigingen daar een nuttig en bruikbaar instrument van gemaakt.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.