Nieuws
Welzijn
Kunst Cultuur Historie
Smullen met Smulders
In de jaren 60 kwamen er veel mensen uit Indonesië naar Nederland en deze brachten uiteraard hun eigen recepten en manier van koken mee. Een van de bekendste recepten is dat van Nasi Goreng! Ook verkochten de mensen pindakoekjes onder de volgende benaming: "Pinda Pinda, Lekka Lekka'' , de ouderen onder u zullen zich dat nog wel kunnen herinneren!
In de jaren 60 kwamen er veel mensen uit Indonesië naar Nederland en deze brachten uiteraard hun eigen recepten en manier van koken mee. Een van de bekendste recepten is dat van Nasi Goreng! Ook verkochten de mensen pindakoekjes onder de volgende benaming: "Pinda Pinda, Lekka Lekka'' , de ouderen onder u zullen zich dat nog wel kunnen herinneren!
Destijds woonde in Enschede aan de Voortsweg een familie Roelofsen en deze zagen een gat in de markt. Je had daar een soort van afhaalloket waar je alleen maar Nasi Goreng kon bestellen. Bij een tweedelige voordeur met afhaalluik kon je met je eigen pannetje één of meerdere porties nasi afhalen. Pas later kwamen de Chinees/Indonesische restaurants, met als eerste en oudste restaurant "HONG KONG'' Helaas is dit restaurant er al niet meer.
Ondertussen kwam er door de commercie bami en nasi uit blik van SUZI WAN (nog steeds te koop) of KOEN VISSER waarbij je de blikjes met blikopener aan de bovenkant én aan de onderkant moest openen om de vulling er uit te halen.
Thuis hadden wij een autorijschool en één van de leerlingen, Irma genaamd, kwam uit Indonesië. Wij- altijd nieuwsgierig naar andersoortig eten- boden Irma aan om voor ons, bij ons in huis nasi goreng te maken. En dat wilde Irma wel! Best spannend, al die nieuwe groentes, geuren en kleuren. Ik werd er op uit gestuurd om bij de delicatessenwinkel van Overduin in Enschede aan de Haaksbergerstraat vele kruiden te kopen waarvan we nog nooit hadden gehoord, bij voorbeeld: Djintan; Ketoembar; Djahé; Kerrie; Ketjap-manis en een flesje Ve-tsin, zo dik als een dikke sigaret en andere kruiden voor de nasi.
Goed, Irma begint te bakken, reuze interessant al die vreemde geuren en de kleuren van die kruiden, alsook de knoflook, de ketjap-manis en andere kruiden. Wij als kinderen mochten wat van de nasi proeven, maar vóórdat er EEN MESPUNT sambal door die grote pan geroerd zou worden , anders zou het te scherp voor de kinderen zijn......................... Hoe anders is het nu?
Tijd voor u om met het 'originele recept' in de hand te gaan koken !
NB Tip: Goed te combineren met saté; kroepoek en atjar.
Irma's Nasi Goreng
Benodigdheden voor 4 personen:
- 150 gram ontbijtspek in blokjes;
- 95 gram Boemboe Nasi Goreng;
- 400 gram witte rijst;
- 400 gram varkenslapjes;
- 38 gram (bijv. Conimex) Saté marinademix;
- 2 el Wok Olie;
- 2 el Ketjap Manis;
- 600 gram Nasigroenten;
- 500 gram Pinda Satésaus;
- EXTRA: satéstokjes
De bereiding:
Spoel de rijst af met koud water, en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Afgieten, met koud water afspoelen en goed laten uitlekken.
Snijd het vlees in blokjes van ca 2 cm, meng dit met Satémarinade, met de Wokolie en de Ketjap-Manis. Een paar minuten laten staan ; rijg daarna de blokjes aan de stokjes.
Rooster de satés onder de hete grill of in de grillpan om en om in ca 10 minuten gaar.
Verhit een wok en bak de spekblokjes in ca 3 minuten uit. Voeg de groente toe en wok deze 5 minuten mee. Voeg de boemboe en 0.5 dl water toe. Goed mengen ; schep de rijst door het mengsel en wok nog 2 minuten.
Verwarm intussen de Pindasatésaus volgens de aanwijzing op de verpakking.
EET SMAKELIJK!!