Nieuws

Het (asbest)dak er af

Dinsdag 24 oktober werd het dak van het repair café en het gildeproject op deskundige manier verwijderd. Heel lang geleden was de ruimte in gebruik als kleedkamers van de toenmalige voetbalvereniging TAR. Later heeft het onderdak geboden aan de Groenbouw. En nu zijn repair café en het gildeproject er gehuisvest.

Ontdekking asbest golfplaten 

Het is een oud gebouw maar is na aanpassingen door vrijwilligers aan o.a. de elektrische installaties prima geschikt voor het Gilde en repair café. Echter begon het dak te lekken en daar is de machinerie niet tegen bestand. De eigenaar van het gebouw, de gemeente Losser, heeft het bedrijf Milieu Control Wierden de opdracht gegeven het dak te verwijderen. De werkzaamheden verliepen aanvankelijk volgens plan, totdat men tot de ontdekking kwam dat de asbest golfplaten met drie verschillende soorten schroeven bevestigd waren. Enige vertraging ontstond omdat de slopers steeds een ander bitje in hun elektrische schroevendraaiers moesten doen. Uiteindelijk is de klus toch op tijd geklaard.

Geïsoleerde damwandprofielen

De volgende dagen is het dak belegd met geïsoleerde damwandprofielen. Alle interne aanpassingen zoals de elektra worden door het Gilde gedaan. “We zijn blij dat de gemeente zo snel gereageerd heeft toen bij hun de vraag werd neergelegd om het dak te vernieuwen. Lekkage is natuurlijk de doodsteek voor alle gereedschap en apparatuur waarover wij beschikken. Ook zijn materialen zoals hout en elektro huishoudapparaten niet tegen water bestand. Nu we een isolerend dak hebben voldoet onze werkplaats beter aan de eisen des tijds.”: aldus Joop Kupers en Ton Vaneker, coördinatoren van het repair café en het gilde.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.