Nieuws

Bentheimerwaldtocht LWC Losser

Zondag 18 februari wordt voor de 21e keer de Bentheimerwaldtocht verreden. De tocht is inmiddels een echte klassieker en in grote delen van het land bekend. Het is een must voor elke MTB'er of veldrijder om deze tocht te fietsen.

De organisatie doet natuurlijk ook dit jaar weer zijn uiterste best om de tocht zo goed mogelijk te laten verlopen, er zijn veel regels van het Duitse strassenVerkehrsamt waar we ons aan moeten houden.

Start vanaf Steenfabriek de Werklust

De organisatie heeft ook dit jaar weer zijn uiterste best gedaan om de deelnemers een mooie zondagmorgen te bezorgen. De start is zoals de laatste jaren gebruikelijk bij alle tochten van LWC bij steenfabriek “De werklust” ingang Smuddeweg te Losser. Een mooier en beter en bereikbare locatie voor deze tochten is er volgens LWC niet. De starttijden zijn voor beide afstanden mogelijk tussen 08:30 uur en 10:00 uur. Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden, 48 km of 60 km. Het inschrijfgeld is voor niet NTFU leden € 5,00 en voor NTFU leden € 4,00. Jeugd is gratis.

Schade door de storm

De storm enkele weken geleden heeft ontzettend veel extra werk met zich meegebracht. In een strook grofweg ter breedte tussen Ootmarsum en Haaksbergen zijn de bossen zwaar getroffen. De stad Bentheim, Gronau en diverse perceel eigenaren zijn extreem druk met het vrij maken van alle paden en wegen. Zoals het er nu uit ziet zullen we onze tocht zonder al te veel aanpassingen gewoon kunnen rijden. Het hoogtepunt is natuurlijk de prachtige pauze locatie op de binnenplaats van het machtige kasteel midden in Bad Bentheim. De sfeer die er heerst als je kapot boven komt en door de grote slotpoorten naar de binnenplaats fietst, is prachtig.

Iedereen doet zijn uiterste best om fietsend vanuit de bossen onder Bentheim in een keer door te fietsen naar de binnenplaats. Velen halen dit maar ook velen niet. Dit is geen enkel probleem het gaat om het plezier houden in fietsen. Prins Reinhard heeft ons ook dit jaar opnieuw toestemming verleent om deze locatie te mogen gebruiken.

Honderd vrijwilligers

Voor de gehele organisatie zijn we deze dag met ongeveer honderd vrijwilligers bezig. Van verkeersregelaars, parkeerwachters, inschrijvers achter de tafels, horeca medewerkers, uitzetters etc. al met al bijna een derde van ons aantal leden (momenteel 345) werkt hier deze dag aan mee. Dit mag gerust genoemd worden van zonder de inzet van al die vrijwilligers is het bijna niet te organiseren.

Een week na de Twentse Heuvelentocht komen we al eens in de twee weken samen voor de organisatie van de tocht. De laatste zes weken komen we wekelijks samen om alles tot in de puntjes met elkaar te bespreken. Natuurlijk ligt er inmiddels, een perfect draaiboek maar alert blijven is belangrijk. Groot worden gaat wel maar groot blijven kost meer energie.

Deelnemers komen uit het gehele land, de laatste jaren steeds meer Duitse deelnemers. Het MTB-en neemt ook in Duitsland enorm toe.
Bij de Bentheimerwaldtocht geld hetzelfde als bij overige veldtoertochten, zonder medewerking van de eigenaren is het niet mogelijk een tocht te organiseren. Verder in ons land zijn tochten in de Veluwe, Utrechtse heuvelrug, Sallandse heuvelrug en nog een paar delen waar je maar een of hooguit twee eigenaren moet benaderen. In onze regio spreek je al snel van 30 bij de Bentheimerwaldtocht  tot 52 bij de Twentse Heuvelentocht.

Een belangrijk punt wat we elk jaar opnieuw vermelden voor de algehele veiligheid en verantwoordelijkheid. Voor een MTB-er komen alle facetten voor een leuke tocht aan bod. Single tracks in het begin en zeker de laatste vijf kilometer. Klimmen halverwege en extra klimmen op de lange route.

Herstel delen onderweg kortom voor ieder wel iets. Denk er aan dat de lange tocht voor de zogenaamde smalle bandjes (crossfiets) wel gevaarlijk is gezien de vele zwerfkeien. Een MTB-er fiets is hier beter op zijn plaats. Diverse delen van de route zijn uitsluitend alleen op zondag de 18e februari toegankelijk voor het publiek. Het heeft geen nut om de tocht met je navigatie op te nemen gezien deze blokkade. Deelnemers die dit toch doen nadien de route nogmaals fietsen moeten rekening houden met maatregelen van eigenaren en of handhaving. Ben je onervaren, weinig gefietst kies dan voor de korte route.

We zorgen voor een prima route met dito verzorging. Let op gebruik je helm elk jaar zie je nog weer enkele deelnemers zonder helm. Dit is onverantwoord. De volgende tocht van LWC is de Schöppingerberg toertocht voor de racefiets op zondag 15 april.

Voor de laatste gegevens van alle LWC tochten zie de site http://www.lossersewielerclub.nl.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid