Nieuws

Gaat een kunstenaar met pensioen?

“Een kunstenaar gaat pas met pensioen als hij of zij niet meer het werk kan maken dat gewenst is. De toptijd voor de kunstenaar ligt tussen zijn of haar 60e en 70e levenskaar. Bij mij is dat denk ik tot mijn 75e levensjaar.” zegt Alie Kruse-Kolk gekscherend. Donderdagmiddag 20 oktober is haar jubileum expositie geopend in het Stadstheater De Bond in Oldenzaal door Legien Kromkamp.

Kijken met alle zintuigen

“Alie kijkt met al haar zintuigen, waardoor gewone dingen tot leven komen. Als ze klompen tekent, verwacht je dat de boer er zo aankomt om er in te stappen. Als ze een vuurtoren tekent dan wacht je op de volgende zwaai licht. Alie kijkt en schildert met al haar zintuigen en daarom is ieder schilderij een deel van haar zelf. Vol beweging maar binnen de grenzen. Gedurfd maar niet over de streep. De kleuren spatten letterlijk en figuurlijk van deze expositieruimte in de Bond. Overal haalt ze haar inspiratie vandaan. Zelfs uit de prachtige tekeningen van haar kleinkinderen. En ze maakt niet enkel schilderijen. Ook serviezen, schorten, ovenwanten, dienbladen, borduurpakketten en postpapier voorzag ze van de mooiste decoraties.” aldus Legien Kromkamp.

Ook keramiek in de Bond

In dezelfde ruimte exposeert ook de Hengelose kunstenares Gerrie Lulof met prachtig keramiek. Zij haalt haar inspiratie uit de natuur. De expositie van Alie en Gerrie is tot 14 december.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.