Nieuws

Kijken in elkaars keuken

Mendy Versteegh, armoedeconsulent van de gemeente Losser opende de avond georganiseerd door de gemeente Losser.

Het is de 4e keer dat een dergelijke avond georganiseerd is voor instanties waarvan verwacht wordt dat ze enig zicht hebben op waar zich in de gemeente toestanden voordoen bij mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ongeveer 40 personen waren aanwezig waaronder wethouder Joop Hassink.

De zeer gevarieerde groep bestond uit medewerkers van Humanitas en vrijwilligers, Stichting Palet en vrijwilligers, de budgetcoach, de begeleider van Interakt Contour (Is een zorgaanbieder gespecialiseerd in Niet Aangeboren Hersenletsel), begeleiders van Aveleijn, woonconsulenten van Domijn, enkele leden van KBO Losser, KBO de Lutte, KBO Overdinkel, vrijwilliger van Seniorenbelangen, leden van de Dorpsraad Overdinkel, vrijwilligers van de Voedselbank. vrijwilligers van de Stichting Leergeld, een lid van de participatieraad, Wmo consulent, Werk consulent, Naviva kraamzorg.

Doel van deze bijeenkomsten

Het zoveel mogelijk signaleren van situaties waar binnen gezinnen financiële dan wel andere problemen zijn. Meestal melden deze mensen zich zelf niet. Hetzij uit schaamte, hetzij om andere motieven. Hoe zonde is het als een kind een verjaardag afzegt omdat er een geld is om de jarige een cadeautje te geven. Gelukkig zijn hier mogelijkheden voor, zodat zo’n kind de boot niet hoeft te missen. Verder gaf Mendy aan dat er plannen zijn voor een integrale aanpak, zodat in de toekomst de aanvragen aan één loket afgehandeld kunnen worden.

Kijken in elkaars keuken

Bezorgd

Ze sprak haar bezorgdheid uit over het feit dat Ferdie de Boer in 2018 gaat stoppen met het inzamelen van oude metalen voor goede doelen. Want als er een nopende situatie is waarvoor geen financiële geen hulp via instanties kan worden verstrekt, kan men in uiterste noodzaak een beroep doen op Ferdie. Een voorbeeld hiervan is dat er geen wettelijke regeling is om in een busje voor het vervoer van een aan een rolstoel gekluisterd kind, de veiligheidsgordels te financieren.

Mendy heeft dit aangekaart bij Ferdie en de zaak is opgelost. Hoe mooi zou het zijn als er een opvolger voor Ferdie, die heel veel goede doelen financiële hulp biedt, zou komen.  

Palet

De stichting Palet begeleidt vluchtelingen en migranten bij de vestiging en integratie in de Twentse samenleving. Zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid staan hierbij centraal. Ook geeft de stichting Palet voorlichting aan scholen, kerkelijke organisaties, vrouwenverenigingen en andere organisaties. Men werkt met 7 betaalde krachten en 45 vrijwilligers. Ze begeleiden rond de 80 huishoudens. Inge Eenjes, coördinator bij de stichting Palet, zette de aanwezigen uiteen welke mogelijkheden Palet te bieden heeft.

Vragen is weten

Jeroen Egberink, inkomensconsulent van de gemeente Losser, legde aan de hand van een powerpointpresentatie uit welke mogelijkheden en onder welke voorwaarden mensen in aanmerking komen voor steun van de gemeente. Hij benadrukte dat deze zeer ingewikkelde materie soms niet eenvoudig te begrijpen is en vaak per persoon verschilt. Daarom gaf hij aan dat de beste manier om te weten te komen of hulp in bepaalde situaties het stellen van vragen is.

De gemeente is te allen tijde bereid om over vragen in gesprek te gaan en daar uitgebreid voorlichting over te geven.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.