Nieuws

Twentse Cultuurtocht

Negende editie Twentse Cultuurtocht, mooie balans tussen natuur en cultuur

Uitstekende naam

Dit jaar wordt de Twentse Cultuurtocht voor de negende keer georganiseerd door de Sint Plechelmus Harmonie uit De Lutte. Wat bijna tien jaar geleden begonnen is als een kleine wandel- en fietstocht, is inmiddels uitgegroeid tot een bijzondere tocht met een uitstekende naam en een grote groep van liefhebbers die jaarlijks als deelnemer terugkeren. Het achterliggende idee van de organisatie is om de mooie natuur in- en om De Lutte te verbinden met cultuur. Door te wandelen en te fietsen is het mogelijk om de natuur daadwerkelijk te beleven. De verbinding met de cultuur wordt gemaakt door te zoeken naar bijzondere pauzeplekken, waar diverse culturele activiteiten plaatsvinden. Samengevat kan worden gesteld dat het de organisatie ook dit jaar weer is gelukt om een mooie balans te vinden tussen natuur en cultuur.

Wandel of fietstocht

De Twentse Cultuurtocht zal ook dit jaar van start gaan bij Dorpshoes Erve Boerrigter in De Lutte, waarbij door de deelnemers gekozen kan worden tussen een wandeltocht van 5 of 10 kilometer, of een fietstocht van 25 kilometer. Het streven van de organisatie is om altijd zo origineel mogelijke routes te hebben en deelnemers te verrassen met wandel- en fietspaadjes waar ze nog niet eerder zijn geweest. Met de binnen de organisatie aanwezige kennis van het buitengebied van De Lutte is dit hopelijk ook dit jaar weer gelukt. Voor wat betreft de pauzeplaatsen weten we dit in ieder geval zeker, omdat deze normaliter niet vrij toegankelijk zijn, maar met medewerking van de eigenaren eenmalig toegankelijk zijn voor een groter publiek.

Egerländer-, Böhmische- en moderne volksmuziek

De culturele invulling van het programma kent zoals gebruikelijk veel afwisseling. Traditiegetrouw neemt in ieder geval één onderdeel van de Sint Plechelmus Harmonie deel aan het culturele programma. Dit jaar zal de slagwerkgroep van de harmonie haar muzikale medewerking verlenen aan deze tocht. Bij haar optredens maakt de slagwerkgroep trouwens gebruik van een zeer breed scala aan slagwerkinstrumenten, waarmee zij u aangenaam zullen verrassen tijdens hun optreden. Naast de slagwerkgroep van de harmonie, zullen dit jaar ook de Lutter Muzikanten voor het eerst hun opwachting maken tijdens de Twentse cultuurtocht. Dit orkest, bestaande uit 18 muzikanten en een zangduo, brengt u Egerländer-, Böhmische- en moderne volksmuziek, waarbij u zich met een beetje verbeelding op de oktoberfeesten kunt wanen, welke als culturele uiting steeds bekender wordt in deze regio.

Geheim

Daarnaast zal er sprake zijn van internationale deelname uit Duitsland en zal er een optreden van een groep artiesten zijn, die we graag nog even voor u geheim houden, zodat we u naast de route, ook op cultureel gebied nog kunnen verrassen. Tot slot is het nog goed om te vermelden dat de deelnemers naast de culturele activiteiten onderweg op meerdere plaatsen kunnen genieten van heerlijke versnaperingen die aanwezig zijn op verschillende pauzeplekken.

De start van de Twentse Cultuurtocht zal plaatsvinden op zondag 22 oktober 2017 bij Dorpshoes Erve Boerrigter, waarbij er gestart kan worden tussen 10:30 en 12:00. Er zijn wandeltochten verkrijgbaar van 5 en 10 kilometer en er is een fietstocht beschikbaar van 25 kilometer. De kosten voor deelname bedragen € 4,- per volwassene. Meer informatie over deze tocht is verder te vinden op de website www.cultuurtocht.nl

 

 

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid