Nieuws

Vandalisme?

Maandag 13 maart ontving de redactie van Hallo Losser deze foto met daarbij de tekst: “Het vandalisme is begonnen.” En daar lijkt het inderdaad op. Of is hier sprake van een ongelukje met een auto? 

Mooie plaats Losser

Laten we hopen dat het dat laatste is. Het zou toch maar weer eens zonde zijn dat het vandalisme weer toeslaat in onze mooie plaats Losser. Iedereen doet er alles aan om het leefbaar en netjes te houden. En vandalisme is strafbaar gesteld bij de wet. Het is zelfs een misdrijf. Gek dat leegstaande gebouwen of woningen vaak een extra aantrekkingskracht uitoefenen om een dergelijke daad uit te voeren.

Vandalisme 

Is het moedwillig beschadigen of vernietigen van objecten die iemand anders toebehoren. Het verschijnsel is genoemd naar het volk van de Vandalen, dat onder andere Rome meermalen aanviel en daar verwoestingen aanrichtte. Over het algemeen gaat het om kwajongensstreken als het omgooien van vuilnisbakken, het bekladden van muren (graffiti), het in brand steken van afval en papier en het bekrassen van auto's.

Kinderachtig

Het betreft vaak kinderachtig of puberaal gedrag uit verveling en kan wijzen op gebrek aan intelligentie, fantasie, fatsoen of inlevingsvermogen, hoewel dit laatste geenszins noodzakelijkerwijs het geval is. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van een innerlijke onvrede bij de overtreder of zelfs ernstigere psychologische problemen. Soms wordt vandalisme gepleegd uit wraak, of uit protest tegen bepaalde personen of instanties. Dit kan bijvoorbeeld het bekladden van muren met bepaalde slogans zijn, of het ingooien van ruiten. Het zijn geen hals misdrijven, maar het kost de maatschappij wel ieder jaar veel geld. Vandalisme is in het Nederlandse strafrecht onder meer strafbaar gesteld als 'vernieling' (art. 350 WvSr).

Foto Jan Prins Losser.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.