Nieuws

Weldoeners in Liberia

Herman Schepers, docent bij Bouwmensen Twente en René Heupink, docent bij het ROC Almelo zijn weer eens twee weken in Liberia geweest. 

Waterleidingsystemen aangelegd en zonnepanelen geplaatst

Herman voor de 5e keer en René zelfs voor de 21e keer. Weldoeners in een land waar nog maar weinig voorzieningen zijn op het gebied van onderwijs en gezondheid. In eerdere projecten hebben ze scholen gebouwd en ziekenhuizen. Het mooie van deze projecten is dat de regering van het land, met name onder leiding van de Vice President Joseph Bokaia, steeds meer investeringen doet in deze projecten. Zo zijn onder leiding van hem waterleidingsystemen aangelegd en zonnepanelen geplaatst. Hij is in Nederland geweest en is zeer onder de indruk van onze infrastructuur en de beveiliging van het land door dijken. Hij probeert steeds meer geld vrij te maken om naar Nederlands voorbeeld zijn land ook veiliger te maken. De infrastructuur daar staat nog in de kinderschoenen. Wegen zijn bijna onbegaanbaar. Bij de oversteek van rivieren verdrinken jaarlijks tientallen mensen. Vanwege deze laatste catastrofes zijn Herman en René in Liberia geweest.

Pontons

Enkele maanden geleden zijn vanuit Nederland een aantal pontons verscheept naar Liberia. Deze zijn met geld van sponsoren aangeschaft en verpakt in containers. De containers zijn afgesloten door René en lagen in de haven op hem te wachten. De overtocht van deze containers is betaald door de regering van Liberia. In de containers lag materiaal om twee pontonbruggen te plaatsen. In februari is er ook al eentje geplaatst. Dus waren dit de 2e en 3e pontonbrug. Het plaatsen van zo’n ponton geeft niet enkel het voordeel dat mensen niet meer verdrinken. Het wordt ook een plek met veel verkeer en waar veel mensen zijn, waar voedsel en drinken nodig is. Aan beide zijden van de rivier waar de ponton is geplaatst zie je nu dorpjes ontstaan.

Mensen richten kramen in om drinken te verkopen. Iemand heeft een kraam ingericht en verkoopt kokosnoten. Een handige jongen heeft een werkplaats ingericht waar je je bromfiets kunt laten repareren. Zo ontstaan er steeds meer voorzieningen voor de arme bevolking. De beheerder van deze ponton beschouwt deze brug als zijn kind. Hij zorgt er voor als een moeder voor haar baby. Voor de overtocht wordt een kleine vergoeding gerekend. Sinds februari heeft dit al 4000 dollar opgeleverd. Een gedeelte, 500 dollar, komt in een fonds waarmee de toekomstige onderhoudswerkzaamheden aan de ponton moeten worden betaald. De rest, 3500 dollar is besteed aan onder andere zonnepanelen voor de bevolking in de aanpalende dorpen.

Handlier

De 2e ponton is geplaatst in het gebied Bong County over de St. Paul-river. Dit is ongeveer 3. 30 uur rijden over de eerder genoemde slechte wegen. De pontonbruggen werken in feite zeer eenvoudig. Er wordt een kabel over de rivier gespannen op een gunstige plek. Hier worden de drijvende pontons aan bevestigd. Met een handlier aangedreven worden de pontons van de ene naar de andere oever over de rivier verplaatst. De 3e ponton is geplaatst in het gebied Nimba County over de Yeh-river. Na het plaatsen van deze ponton is door de bevolking een eredienst gehouden voor de kinderen die hier ooit tijdens een overtocht zijn verdronken.

Landingsvaartuigen

René wil binnenkort weer naar Liberia vertrekken. Er wordt nog een ponton aangelegd worden en er zijn bredere rivieren met grote delta’s van ruim 1200 meter breed waar landingsvaartuigen moeten komen om de mensen en goederen veilig naar de overkant te brengen. René is nu op zoek naar twee landingsvaartuigen voor zijn volgende klus. Hij is al bezig met defensie om te bezien of daar nog wat te koop is op dit gebied. Wie nog een landingsvaartuig heeft kan die bij René kwijt.

Sponsoring

Zonder sponsoring zijn deze projecten niet uit voeren. Een groot gedeelte van het geld komt uit de winkel “Mainstreet” in Overdinkel, waar de echtgenote van René tweedehands spulletjes aan de man/vrouw brengt. Ook komt er elke maand een aanzienlijk bedrag van de Snuffelhal uit Ootmarsum. Verder kan René altijd rekenen op een bijdrage van Schraven Trading in Huissen. Schraven Trading levert onder andere (zowel nieuw als gebruikt) motoren, generators, hydraulische lieren, hydraulische (dek) kranen, werkboten, veerponten, patrouilleboten, boegschroeven, koppelpontons, navigatorsets, roerpropellers, koppelingen, hydrauliek aggregaten, grondverzetmachines, heftrucks etc. Hiernaast is er een grote voorraad van reserve onderdelen aanwezig voor de genoemde machines en installaties.

Verder zijn er veel bedrijven, waaronder transportbedrijf Bolk uit Almelo de tegen zeer gereduceerde prijzen het vervoer proberen te regelen. Denk je een donatie te doen, in welke vorm ook, neem contact op met René Heupink. rheupink@rocvantwente.nl Doneer een student(e) in het scholarship project. Dat hoef je niet alleen te doen, dat kan met een groep, een sportclub, een bedrijf of een school. De kosten zijn slechts 200 euro per jaar. Of een maandelijkse bijdrage. De donateur ontvangt regelmatig wat de resultaten van de student(e) zijn en heeft zo een overzicht over zijn/haar donatie als hij dat wil. Het banknummer is NL82ABNA 0597757704 Stichting Network for the Development of Liberia

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.