Kunst Cultuur Historie

De zwarte septemberdagen: een gijzeling tijdens de Olympische spelen van 1972 in München

Het gebouw waar het bloedblad plaatsvond is in 2007 nog vrijwel onveranderd.

Wat een feestelijke en vrolijke sportevenement moest worden, veranderde al in de tweede week in een ware nachtmerrie voor negen Israéli’s. Op 5 september 1972 viellen Palestijnse guerrillastrijders de vertrekken van het Israelische team in het olympisch dorp aan. 

De Palestijnse strijders hoorden bij de organisatie Zwarte September, die de vrijlating eisten van tweehonderd Palestijnse gevangenen. Na lang onderhandelen, vond er een mislukte reddingsoperatie plaats op het militaire vliegveld Fürstenfeldbruck. De gijzelaars werden naar het vliegveld gebracht in pantserwagens. Mensen die het zagen op hun tv reden naar het vliegveld , wat voor een uur vertraging zorgde voor de pantserwagens. Intussen openden de scherpschutters die in werden gezet het vuur op de kidnappers, maar helaas. Alle negen gegijzelden, een politieman en vijf Palestijnen kwamen hierbij om het leven.

De Spelen werden een dag stilgelegd en er werd een herdenkingsdienst gehouden in het olympische stadion. De dag erop werden de spelen hervat. Het Nederlandse Olympische Comité besloot dat de Nederlandse atleten zelf moesten kiezen of ze wilden blijven of niet. Vijf Nederlandse deelnemers en verslaggever Dick van Rijn besloten de Spelen verder voor gezien te houden.
Een internationale commissie heeft dit jaar besloten om de moordaanslag op het Israëlische team grondig te onderzoeken. Acht wetenschappers gaan de gebeurtenissen en de voor- en na geschiedenis evalueren.

Het onderzoek vloeit voort uit afspraken die vorig jaar met de families van de slachtoffers zijn gemaakt bij de vijftigste herdenking. 

Op de foto: Het gebouw waar het bloedblad plaatsvond is in 2007 nog vrijwel onveranderd. (Wikipedia, CC BY-SA 3.0)

afbeelding van Delano Wardenaar

Door: Delano Wardenaar

Delano Wardenaar is radio-dj bij RTV-Losser.  Delano heeft CP: Cerebrale Parese, een stoornis die wordt veroorzaakt door schade aan de hersenen en hierdoor is hij afhankelijk van een rolstoel. Maar ondanks dat is hij een positieve en ambitieuze jongeman. Voor Hallo Losser schrijft Delano af en toe over zijn belevenissen en interesses.