Nieuws

Gezondheidszorg

Blog huisarts Ton Boermans

Heerlijk op vakantie, zaten we in zuid Frankrijk lekker in de zon. Natuurlijk niet te lang en nooit onbeschermd! Hier zagen we in groten getale, de wielrenners, wandelaars en joggers. Vooral s’ morgens vroeg want later op de dag lukt dat in verband met de warmte niet meer.

Terug in Nederland op zondagmorgen, ook hier, veel joggers en fietsers. Met een lekker kopje koffie op een terrasje onderweg, heb je tijd. Veel tijd ook om je heen te kijken en na te denken. Nog nooit waren er zoveel mensen in onze samenleving zo met hun gezondheid bezig: letten op voeding, letten op gewicht, niet roken, voldoende bewegen. Je zou daardoor de indruk krijgen dat het wel goed zit met onze maatschappij wat betreft gezondheid.

De wijsheid komt met de jaren

Maar, van de andere kant waren er anno 2017 ook nog nooit zoveel ongezonde mensen: teveel eten, teveel drinken (alcohol), overgewicht, roken, niet bewegen. Op de bank, voor de tv, zappend langs alle zenders. Het is dus niet meer de “homo sapiens”, maar de “homo zappiens”. Als je mensen spreekt, dan willen de meesten wel honderd worden. Het drukt hun levenslust uit, want of ze echt honderd willen worden dan staat nog maar te bezien, want vrijwel iedereen weet dat met het stijgen van de leeftijd ook de klachten komen: het bewegen wordt moeilijker, stabiliteit minder, geheugen minder, zintuigen minder. Heel veel wordt minder. Zijn er dan alleen maar dingen die minder worden? Als we naar onze hersenfunctie kijken, dan denkt iedereen dat misschien wel dat het meeste te lijden heeft, gezien de grote hoeveelheid aan mensen met een geheugenstoornis. Natuurlijk, met het ouder worden neemt het geheugen af en ook de denksnelheid. Er zijn ook wel zaken die verbeteren, ook al zou je dat niet zeggen: onze woordenschat neemt toe en we zijn niet meer zo snel uit ons geestelijk evenwicht dus toch “de wijsheid komt met de jaren”?

Kanker is geen doodvonnis meer

Aan onze achteruitgang kunnen we wat doen: actief zijn en blijven, bewegen, sociale kontakten onderhouden en natuurlijk onze leefwijze zoals boven al genoemd. Want veel ziektes zijn een gevolg van een ongezonde leefwijze. Een van die ziektes is kanker. De hoeveelheid gevallen van kanker neemt toe, vooral omdat er zoveel meer mensen oud worden want leeftijd is ook een risico voor kanker. Vooral huid -en darmkanker stijgen explosief. Maar we kunnen heden ten dage die gevallen van kanker vaak goed behandelen. Al lang is de diagnose kanker geen doodvonnis meer.

Nog niet zo lang geleden sprak ik een oncologisch chirurg. We spraken onder ander over het feit dat mensen zo graag oud willen worden, waarbij de leeftijd van 100 regelmatig valt. Als je dan maar wel weet, zei de chirurg dat deze mensen misschien wel drie keer in hun leven kanker zouden kunnen krijgen. Daarmee tegelijk aangevend dat kanker vaak goed te genezen is. Helaas kunnen ze ook heel veel mensen niet beter maken, maar de vorderingen die de artsen maken gaan snel. Op dit moment zit de winst vooral is de tijd die mensen nog te leven hebben, die kan namelijk met behandelingen flink oplopen. En dan willen we die tijd ook het liefst in een goede conditie zo lang mogelijk doorbrengen.

Oncologische fysiotherapeut

En dan kom ik toch weer tot waar ik mee begon, namelijk bewegen. In beweging komen en in beweging blijven heeft vrijwel altijd zin en werpt dan ook zijn vruchten af, niet alleen in lichamelijk opzicht maar ook mentaal. Meedoen zolang mogelijk, je plek houden, actief zijn. Bewegen onder leiding van een fysiotherapeut kan daarbij helpen. Recent is in Losser een fysiotherapeute gekomen met een 5 jarige(!!) opleiding tot oncologische fysiotherapeut. Naast haar enorme kennis is ze vooral een bewegingstherapeut. Haar naam: Barbara van der Veer. Onze praktijk werkt inmiddels al veel met haar samen. Wat het oplevert is niet te meten maar de mensen zijn erg tevreden.

Ton Boermans

 

afbeelding van Ton Boermans

Door: Ton Boermans

Ton Boermans is huisarts in Losser.