Sport en Hobby

Het Repair Café: Is dat nou een activiteit of een locatie?

Het Repair Café: Is dat nou een activiteit of een locatie?

Sinds oktober 2013 zijn een enthousiaste groep vrijwilligers wekelijks te vinden bij het Repair Café aan de Vlasakker 51 in Losser. Elke vrijdagmorgen om 10 uur komen “klanten” de werkplaats binnen met Senseo koffiezetters, stofzuigers, schemerlampen, dvd spelers, platenspelers, boor- en schaafmachines, muziektorens, enzovoort. Allen met de hoop, dat hun kapotte  apparaten te repareren is. En dat komt mede door de SIRE campagne “Waardeer het, Repareer het!“
 

Er nu meer dan 2.000 Repair Cafés aangesloten bij het landelijke netwerk. Wel zie je een grote variatie in uitvoering van het begrip Repair Café. Zo zou ik ze willen verdelen in Repair Café ACTIVITEITEN en Repair Café LOCATIES, waar bij de activiteiten worden uitgevoerd. Niet alle Repair Cafés hebben de beschikking over een eigen werkplaats. Weinige maar.

Wat je ziet is, dat er op veel plaatsen in Nederland Repair Café ACTIVITEITEN worden uitgevoerd. Een groep enthousiaste vrijwilligers komt samen in een wijkgebouw, speeltuinruimte of voetbalkantine en nemen hun eigen gereedschap mee. De meeste Repair Cafés repareren ook textiel, dus nemen de (vooral) dames hun eigen naaimachine mee. En wat heb ik een respect voor die mensen: ze krijgen dezelfde soort apparaten aangeboden als wij en gaan aan de slag met multimeter, schroevendraaiers en tangen. Als de openingstijden voorbij zijn, maken ze af waar ze mee bezig zijn en ruimen alles weer op. Als ze geluk hebben, krijgen ze van de locatie en kast ter beschikking om wat in op te bergen, maar het meeste moet weer mee naar huis.

En de apparaten, waar ze niet aan toe gekomen zijn? Die moeten de eigenaren weer mee naar huis nemen en een volgende keer weer komen. Dat is in Losser anders.

Wij hebben het geluk een mooi gebouwtje te huren van de gemeente Losser, waar we met de vrijwilligers aan het werk kunnen. Met werktafels, een complete houtbewerkingswerkplaats en gereedschap, meetapparatuur en  - heel belangrijk – tijd en ruimte om samen koffier/thee te drinken. Wij hebben dus een LOCATIE! Daar kunnen de bewoners van Losser altijd op dezelfde plaats en tijd naar toe.

En als een apparaat niet gerepareerd is op het moment, dat we onze deuren sluiten, blijft dit op tafel of in een kast liggen.  De klanten worden gebeld, wanneer het apparaat klaar is. Of in ieder geval gemeld, als het niet meer te repareren is.  Nu is het  vaak zo, dat er zoveel werk is, of dat het zó gecompliceerd is, dat het niet eens in één week afgemaakt kan worden. Dan duurt het helaas maar wat langer. Vrijwilligers komen in de loop van de week om de klus af te maken. Het is voor hen een hobby, die niet beperkt is tot drie uurtjes op vrijdag. Er zijn zelfs reparateurs, die niet eens op vrijdag komen, maar alleen op de woensdagmorgen. Er kunnen dan weliswaar geen reparaties worden aangemeld (de administratie is er dan niet), maar gerepareerde apparaten worden dan ook wel opgehaald.

Zoals gezegd: We proberen het altijd te maken en dat lukt helaas niet altijd. Er werden in 2019 ruim 37% meer objecten aangeboden dan in 2018. Wel 628 stuks en hiervan werd ruim 75% gerepareerd. Nemen we alles aan? Nee, dat willen we niet. Fietsen en textiel nemen we niet aan. Daar hebben we in ons mooie dorp professionele bedrijven voor en die willen we niet voor de voeten lopen. Maar verder proberen we alles.

En ja, het wordt wat krap in onze werkplaats. Maar er zijn vergevorderde plannen voor uitbreiding. Maar hierover later meer. We zoeken overigens nog wel een vrijwilliger met elektra en vooral elektronische kennis. Bent u zo iemand? Meldt u dan aan of kom een keer kijken. Het Repair Café Losser is elke vrijdag open van 10:00 uur tot 12:30 uur.

www.repaircafelosser.nl.

Vensters: 
afbeelding van Jan Prins

Door: Jan Prins

Bestuurslid Dorpsraad Losser Bestuurslid Stichting Gilde Losser