Verder ben ik een middelmaatje (Lies ter Haar)

Geboren en getogen in Losser als echt arbeiderskind, was het niet vanzelfsprekend dat ik na de lagere school naar het Kottenpark ging. Maar ik had wijze ouders....vooral mijn moeder had voor haar tijd een moderne geest. Ook meisjes moesten -als dat er in zat- verder leren.

Mijn vader werkte als wever en ging naast zijn 3 ploegendienst nog vaak voor wat extra centen naar Trioliet of pakte andere karweitjes op. Dat vond ik toen vanzelfsprekend, ik wist immers niet anders. Maar later kwam terdege het besef wat hij allemaal voor ons over had gehad.

Ik stroomde in op het Lyceum en hoewel ik Grieks en Griekse mythologie prachtig vond, raakte ik bij het latijn al snel de weg kwijt. Dan maar naar het Atheneum. Ik leerde gemakkelijk maar was geen hoogvlieger. Ik was een middelmaatje, met alles.  

En ik leerde klassenverschil kennen. Toen ik braaf vroeg of het raam los mocht, werd ik vreselijk uitgelachen. Het is me altijd bijgebleven en dat zegt genoeg. En toen iemand mij ook nog eens neerbuigend uitlegde dat ik als arbeiderskind eigenlijk helemaal niet op het Kottenpark thuis hoorde, in die klas met van Heekjes, ter Kuiles en Geldermannetjes, meende ik dat ik door mijn afkomst maar even in het midden te laten er bij te kunnen horen. Hoe dom. Gelukkig kwam ik al snel tot inkeer….. hoezo hoorde ik er niet thuis!? Ik slaagde- nee niet met glans maar met middelmaat – maar dat was wel mijn triomf. Wat ik daar toen geleerd heb was nog veel belangrijker, nl. dat ik niets meer of minder was dan al die anderen.

In de jaren daarna heb ik op verschillende plekken gewerkt. Begonnen op kantoor bij een bouwbedrijf, daarna als directiesecretaresse op De Losserhof, van een eigen winkel naar vakgroep secretaresse bij de Universiteit Twente, belandde ik uiteindelijk bij de muziekschool. Ik heb heel veel, maar ook heel verschillende mensen leren kennen. Ze waren mij allemaal even lief of niet-lief. Want mijn gouden motto is:  Je moet nooit naar iemand ópkijken, maar ook nooit op iemand neer!
 

afbeelding van Lies ter Haar

Door: Lies ter Haar

Lies ter Haar is fractievoorzitter van Burgerforum in Losser. Ze is tevens 3e raadsvoorzitter en is lid van de commissie Bestuur en Samenleving en de financiële werkgroep. Ze heeft financiën, sociaal domein, verbonden partijen en volkshuisvesting in haar portefeuille.