Nieuws

2 oktober fietstocht in het kader van 40-jarig bestaan Gildehaus Dinkelroute

Speciale fietstocht voor toeristen en inwoners. Met onderweg allerlei activiteiten o.a. ontbijt bij de molen in Gildehaus. Vertrek vanuit De Lutte en Losser.

In 1976 officieel geopend

In oktober bestaat de eerste groene en grensoverschrijdende fietsroute Gildehaus-Dinkel 40 jaar. De fietsroute van 41 km tussen Gildehaus, De Lutte en Losser werd in 1976 officieel geopend. In die jaren bestond er nog geen “akkoord van Schengen” en kon men van het ene land naar de andere alleen maar via officiële grensovergangen waar de marechaussee en de douane het toezicht hielden. Een van de eerste plaatsen waar toeristen eenvoudig de grens konden passeren was het drielandenpunt bij Vaals. Dat wilde de VVV Gildehaus ook maar het lukte niet om de vereiste vergunningen te krijgen.

Door samenwerking met de VVV van de gemeente Losser is het na diverse brieven aan de verantwoordelijke ministeries en gesprekken met marechaussee en douane en nadat een lid van de Duitse Bonsdag Gildehaus had bezocht uiteindelijk in een stroomversnelling geraakt. In de zomer van 1976 verleenden de Duitse ministers van Binnenlandse zaken en financiën hun medewerking en in Nederland kreeg de VVV toestemming van het ministerie van justitie.

Toegestaan werd om de groene grens op twee plaatsen (Lutterzand en bij Aarnink) te voet of per fiets te passeren maar uitsluitend tussen zonsopgang en zonsondergang. Men moest wel in het bezit zijn van een geldig paspoort. Het akkoord van Schengen, waarbij de grenscontroles werden afgeschaft kwam in 1985 maar hiermee waren de VVV’s de tijd ver vooruit.

Bijzonder jubileum

Dit bijzondere jubileum willen VVV Gildehaus en VVV De Lutte-Losser-Beuningen niet zomaar voorbij laten gaan. Inwoners en toeristen kunnen op zondag 2 oktober deze prachtige route fietsen met onderweg allerlei activiteiten. Starten voor deze speciale jubileumroute kan zondag 2 oktober tussen 9.30 en 10.30 uur vanaf de VVV’s in De Lutte en Losser. Om 9.30 uur vertrek vanuit VVV De Lutte o.l.v. VVV voorzitter Jos Senger en initiators van de Gildehaus-Dinkelroute Tonnie Bekke en Gerard Kamphuis. Om 9.30 uur is er vertrek vanuit VVV Losser/Gemeentehuis o.l.v. burgemeester Michael Sijbom. Natuurlijk kunnen deelnemers ook op eigen gelegenheid fietsen.

Een ontbijt

Vervolgens is er ontvangst bij de Ostmühle in Gildehaus door burgemeesters Pannen van Bad Bentheim en Sijbom van Losser. Voor de deelnemers van de fietstocht is er een ontbijt bij de Ostmühle met brood uit het oude bakhuis. De Duitse deelnemers starten vanaf hier de route. Na het ontbijt kunnen de deelnemers op eigen gelegenheid of met de burgemeesters de route vervolgen. Onderweg komen de fietsers nog een heuse grenscontrole tegen en is er in De Lutte nog een stop voor een warm hapje. Deelname € 5 p.p. inclusief ontbijt en warm hapje. Inwoners en toeristen kunnen vanaf 15 september bij de VVV’s in De Lutte en Losser inschrijven voor de fietstocht. Van tevoren reserveren is noodzakelijk. Voor meer informatie: VVV De Lutte-Losser-Beuningen, tel: 0541-551160, www.vvvdeluttelosser.nl

Foto: Truus Wijnen.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid