Nieuws

Ballroomdansen een passie

Ingrid Zoontjes(53), sociaal werkster en Jos Spanjer(54), calculator, werkvoorbereider en tekenaar hebben samen een passie.

Ballroomdansen

Het Losserse koppel is in 2008 gaan dansen bij Rouwhorst Dans & Partycentrum in Oldenzaal. Gewoon voor de fun. Om er weer eens een avondje uit te zijn. Om de sleur te doorbreken. Niet met de bedoeling om wedstrijden te gaan dansen. De leeftijd van de jongste dochter liet het toe dat ze op zondagavond alleen kon zijn. In hun jeugd hebben ze ook gedanst maar niet op het niveau dat ze nu bereikt hebben.

Het was een gezellige groep op de zondagavond bij Rouwhorst en de overige paren gingen aan danswedstrijden mee doen. Ingrid en Jos niet want die waren nog te druk met andere dingen. En Jos wilde eigenlijk geen wedstrijden dansen. Maar de groep nam daar geen genoegen mee en vroeg steeds weer of ze mee wilden doen. Uiteindelijk hebben Ingrid en Jos ingestemd en zijn mee gaan doen. Niet zonder succes want keer op keer vielen ze in de prijzen. En toen werd het ernst. Vooral Jos begon er meer plezier aan te krijgen.

Van Regio naar Internationaal

Eerst werd er meegedaan aan wedstrijden in de kleinere regio bij de SOND (Stichting Oost Nederland Dansleraren). De regio werd uitgebreid en uiteindelijk deden ze mee aan danswedstrijden in heel Nederland. Ook nu bleven de successen niet uit. En dat smaakt naar meer. Ze zijn doorgedrongen tot de A klasse Senioren. Ze hebben nog 7 punten nodig om zich te scharen in de hoofdklasse. Ze dansen landelijk bij de NADB (Nederlandse Algemene Danssport Bond) en bij WDC (World Dance Council Amateur League). Bij WDC dansen ze al in de hoogste categorie. Maar ook Nederland wordt klein en inmiddels dansen ze ook internationaal.

Topsport

“Ballroomdansen is topsport.” zegt Jos: “Ingrid onderhoudt haar conditie door veel te trainen op de sportschool. Ik doe aan mountainbike. Op deze manier houden we onze conditie op peil.” Ingrid zegt: “Men noemt het inderdaad topsport. Maar gelukkig hebben we een goede conditie en we werken er hard aan om deze zo te houden. De danskleding die we aan hebben is van het materiaal dat ook veel in sportkleding verwerkt wordt. Het is ook eenvoudig te reinigen en weer op orde te brengen na een wasbeurt.”

André Rieu

André Rieu, een muzikaal fenomeen als geen ander, de echte Koning van de Wals en de Romantiek’, verkocht wereldwijd wel 40 miljoen cd's en dvd's en stond 30 keer bovenaan de hitlijsten. Samen met zijn zestigkoppige Johann Strauss Orkest (het grootste privéorkest ter wereld) zorgde André voor een opleving van walsmuziek, gecombineerd met spectaculaire, ongeëvenaarde extravaganza.

Ingrid en Jos hebben zaterdag 6 januari gedanst bij een uitvoering van het orkest in het Ziggodome in Amsterdam en zondag 7 januari bij een uitvoering in het Antwerps sportpaleis. “Een waanzinnig leuke ervaring.” zegt Ingrid. “Het is de eerste keer dat wij hier aan mee hebben gewerkt. Dansen met zo’n geweldig orkest. We mochten 2 keer dansen en daarna, in de toegift de mensen uit de zaal uitnodigen mee te dansen, fantastisch. Het leek wel carnaval. En er waren mensen van over de hele wereld.”

 

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.