Nieuws

Eén jaar Veteranencafé in Losser

De stichting Veteranencafé Losser bestaat deze maand één jaar.

Het Ministerie van Defensie geeft de volgende definitie over een veteraan: “Een veteraan is een militair met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk der Nederlanden heeft gediend in oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, inbegrepen internationale vredesmissies binnen en buiten het verband van de Verenigde Naties, alsmede personeel van voormalige gouvernementele krijgsmachten dat onder oorlogsomstandigheden of in internationale vredesmissies heeft gediend en het gemilitariseerde vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog.

In de gemeente Losser zijn rond de 230 veteranen. Georg Spong is met zijn leeftijd van 87 jaar de oudste en trouwste bezoeker van het veteranencafé. Aan het jubileum wordt donderdagavond 29 september op een bescheiden wijze aandacht besteed.

Werkgroep

De werkgroep jubileum veteranencafé bestaat uit drie personen. Rik Boers, is acht jaar militair geweest en heeft gediend in onder andere Afghanistan. Nico-Ben Posthumus, de enige van de drie die dienstplichtig was, heeft gediend in Bosnië van november 1992 tot mei 1993. Bob Akkerman is wel de meest bereisde veteraan.

Hij was in Afghanistan, Irak, Somalië Eritrea en Ethiopië. Zowel hij als Rik vinden het jammer dat ze geen militair meer zijn. Vanwege onder andere de bezuinigingen bij Defensie is hun contract niet verlengd. Alle drie onderstrepen ze het nut van het veteranencafé.

Het geeft de gelegenheid om met soortgenoten te praten over de ervaringen en de eventuele problemen die men ondervindt in de maatschappij. Daarnaast weet men elkaar te adviseren over instanties die behulpzaam zijn bij eventuele problemen. Ze benadrukken alle drie dat de avonden overwegend gezellig en ontspannen verlopen en het veteranencafé is geen besloten club.

Mensen die geïnformeerd willen worden over de ervaringen van veteranen mogen gerust bij café 't Spoortje in Losser binnen stappen en een praatje maken.

Belangstelling

Ondanks het feit dat de gemeente Losser een groot aantal veteranen telt is de belangstelling voor het veteranencafé niet bijzonder groot. De avonden worden bezocht door gemiddeld 12 tot 15 personen. De heren hopen dat de belangstelling wat groter wordt en dat meer veteranen de weg naar het veteranencafé weten te vinden.

Het veteranencafé Losser is opgericht omdat er in de nabije omgeving geen gelegenheid was om elkaar op te zoeken. De dichtstbijzijnde plek was in Hengelo. Oldenzaal heeft ook een club veteranen die elkaar ontmoet maar daarvan is de gemiddelde leeftijd bijzonder hoog.

Elke laatste donderdagavond van de maand, met uitzondering van de vakantiemaanden en de maand december, vindt de ontmoeting plaats in café ’t Spoortje aan de Gronausestraat in Losser.

Eén jaar Veteranencafé in Losser

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.