Nieuws

Film over midwinterhoornblazen

Vrijdag 30 en zaterdag 31 december zijn de filmopnames gemaakt voor een in mei uit te brengen film over het midwinterhoorn blazen.

Doorgeven van tradities

Midwinterhoornblazen heeft bewezen goed om te gaan met het doorgeven van deze traditie aan jongeren. Dit is een belangrijke reden voor het maken van deze film. Midden februari zal de proefversie klaar zijn en beoordeeld worden door Ineke Strouken. Medio mei-2017 zal de film te zien zijn op de site van KIEN. De film wordt gemaakt in opdracht van KIEN (Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) waar Ineke directeur is. Het KIEN wil met dit soort films van markante tradities informatie kunnen verstrekken aan geïnteresseerden op hun site.

 

Immaterieel erfgoed

In december 2013 werd het midwinterhoornblazen opgenomen in de nationale lijst van Nationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed. Oud-Lossernaar Hans Heideman heeft hierin een hoofdrol gespeeld. De plaatsing op deze lijst geeft veel nieuwe mogelijkheden, waaronder het een beroep kunnen doen op subsidies bij het Cultuur Participatie Fonds. De federatie Gelderse Midwinterhoornblazers en stichting Midwinterhoornblazen Twenthe vroegen samen deze status aan. Om deze status te verkrijgen moet de traditie nog actueel zijn en in gebruik. Niet lang daarna ontstond het idee om een boekwerkje te schrijven over het maken van de midwinterhoorn.

De Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe was al gauw enthousiast over het voorstel van Paul Wigger: “Een oud ambacht presenteren op een hypermoderne manier.” In het boekje met de titel "Wett'n van toet'n en bloaz'n" wordt foto’s, tekst en (internet) film, QR-codes en AR-techniek, het maken van een hoorn op eenvoudige en eigentijdse manier voor het voetlicht gebracht. De AR-technologie biedt de lezer een interactieve manier om met “moderne tools” zoals IPad, tablet of smartphone, een extra dimensie aan dit boekje toe te voegen. Met een gratis app van 'blippar' kunnen pagina’s gescand worden en op die manier worden foto’s letterlijk tot leven gebracht. De door de app opgeroepen filmpjes zijn een “toegevoegde realiteit”. Dit maakt het boekje uniek in zijn soort! Het boekwerkje is erg leuk voor kenners, maar ook juist degenen, die voor het eerst een blik in de werkplaats van de midwinterhoornbouwer willen werpen, zijn met dit boekje prima bediend. Een belangrijke doelgroep is o.a. de leeftijdsgroep van 10 tot 14 jaar.

Leskist

Daarom is speciaal voor scholen ook een leskist, compleet met lesplan ontwikkeld in combinatie met dit boek. In deze kist zitten alle benodigde materialen en gereedschappen waarmee de bouwer zijn of haar midwinterhoorn kan maken. Op deze manier worden de vaardigheden van het maken en blazen veilig gesteld voor het nageslacht. Deze kist kan voor een bepaalde periode in bruikleen gegeven worden door de Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe. De intentie van dit boekje, met leskist is, om voornamelijk de jonge generatie te interesseren voor het maken van en het blazen op de midwinterhoorn.

Acteurs

Door de overkoepelende stichting en Hans Heideman zijn er voor de film acteurs gezocht die verspreid over heel Twente wonen om het regionale karakter van deze traditie duidelijk te etaleren. Om de film "unesco-proof' te laten zijn worden zowel mannen als vrouwen van verschillende leeftijden ingezet. De hoofdrol in de film wordt gespeeld door de 11jarige Lodi Vogelzang uit Enschede. Samen met haar vader en haar opa heeft ze de rol van nieuwsgierig jong meisje die de traditie in haar familie van midwinterhoornblazen wil voortzetten. Daarbij ook gebruik makend van de app en het boekje. Samen met de Losserse Paul Wigger, als verteller en bouwer, zoekt ze een stammetje uit een boswal dat geschikt is om een hoorn van te maken. Vervolgens wordt het stammetje bewerkt door de midwinterhoornbouwer Jan Schelfhorst uit Almelo, die in de film ook de rol van wedstrijdleider op zich neemt bij de jaarlijkse Twentse Jeugddemonstratie.

De uit Losser afkomstige Maarten Zwaferink speelt ook een rol als blazer en in de generatieoverdracht. Verder doen twee dames uit Saasveld als midwinterhoorn-blazers een duit in het zakje om de film compleet te maken.

 

Verhaallijnen

De film is uit meerdere verhaallijnen opgebouwd.

A    Buiten, in het veld: Het zoeken en zagen van een goed stammetje. Welk hout kies je? Waar     moet je op letten?

B    De geschiedenis: De oorsprong van de traditie, de geschiedenis en de ontwikkeling van het midwinterhoornblazen.

C    De techniek: Hoe maak je een hoorn? De bouw van de midwinterhoorn.

E    Hedendaagse praktijk: Wat is op dit moment de inhoud van de traditie. Hoe wordt die nu beleefd.

F    Familietraditie: De overdracht van generatie op generatie

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.