Nieuws

Kinderlintje voor twee jonge helden uit Losser

Op vrijdag 18 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, ontvingen twee kinderen uit de gemeente Losser een Kinderlintje uit handen van burgemeester Sijbom: Jo-An Oude Bekke en Sam Mollink. 

"Met recht jonge helden”


Dit gebeurde tijdens een ceremonie in de raadzaal van het gemeentehuis. De twee leerlingen uit het basisonderwijs werden gedecoreerd. In het bijzijn van familie, de klas en de leerkrachten werden zij in het zonnetje gezet. Burgemeester Sijbom: “Ook als kind kun je een hele bijzondere prestatie neerzetten en een voorbeeld zijn voor andere kinderen én voor volwassenen. Jullie zijn met recht jonge helden”.

De gemeente Losser reikte voor het 3e achtereenvolgende jaar de kinderlintjes uit. Normaal gebeurt dit op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, echter deze dag viel dit jaar op zondag.

Jo-An Oude Bekke, 11 jaar, groep 8 basisschool Veldzijde

Jo-An geeft steeds meer bekendheid aan en kweekt begrip voor autisme. Zij heeft zelf autisme en vindt het heel belangrijk om hierover te vertellen. Samen met Irma Davina van de Nederlandse Vereniging voor autisme heeft Jo-An een sportmiddag georganiseerd. Deze middag is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met autisme om meer begrip hiervoor te krijgen. En ook om kinderen met autisme kennis te laten maken met verschillende sporten. Voetbalclub AJC’96, de atletiekvereniging AV Iphitos en Manege Bookholt hebben hun bijdrage daaraan geleverd en de sportmiddag tot een succes gemaakt.

Jo-An heeft aan alle basisschoolleerlingen vanaf groep 5 in de gemeente Losser een uitnodiging gestuurd. Zij heeft gepromoot dat sporten voor kinderen met autisme ook heel leuk en gezellig is. Jo-An regelde alle sportactiviteiten. Gelukkig rijdt zij zelf bij Manege Bookholt. Zo kon ze zelf de kinderen begeleiden bij het ponyrijden. Jo-An was de avond ervoor aanwezig om met de begeleiders en trainers de middag door te nemen. Ook was Jo-An betrokken bij de start van de autismeweek, met een duik in zwembad Brilmansdennen.

Sam Mollink, 8 jaar, groep 5 Plechelmusschool De Lutte

Sam verzamelt al bijna 2 jaar zwerfafval aan de Zandhuizerweg in De Lutte. Hij doet dit samen met zijn broertje, ook helpen soms vriendjes mee. Hij is ermee begonnen omdat er zoveel vuil aan de kant van de weg lag. Gewapend met grijpers ging Sam erop uit om in zijn vrije tijd, onder toeziend oog van opa Jan, plastic afval en blikjes op te halen en te verzamelen in een kruiwagen en de aanhanger van de skelter.

Sam heeft een eigen Facebook account Samen Schoon en daar deelt hij zijn ervaringen. Hij heeft al meer dan 100 likes! Ook is zijn activiteit opgemerkt door de krant. In het bericht stond een foto van Sam met zijn skelter en de hele volle aanhanger met zwerfafval. Sam schrijft op zijn Facebook dat er nog veel meer zwerfafval ligt in De Lutte en dat hij en zijn opa en vriendjes dat niet alleen kunnen opruimen. Hij heeft nog veel hulp nodig heeft van anderen.

Een speciale onderscheiding voor jonge helden

Het Kinderlintje is een speciale onderscheiding voor jonge helden, die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor anderen of voor de dorpen in de gemeente. Losser is erg trots op deze kinderen en vindt dat zij een lintje verdienen. Het kinderlintje is bestemd voor een kind dat tussen de 4 en 12 jaar oud is, in de gemeente Losser woont, op de basisschool zit en - heel belangrijk - een bijzondere prestatie heeft verricht.

Een prestatie die belangrijk is voor de hele gemeente Losser en die als voorbeeld dient voor anderen. De deskundige jury, onder voorzitterschap van burgemeester Sijbom, bepaalt elk jaar wie een kinderlintje ontvangen. Naast de burgemeester bestaat de jury uit Ans te Lintelo (jongerenpastoraat Parochie Maria Vlucht, Overdinkel), Aly Schoordijk (voormalig adjunct directeur van de St. Plechelmusschool, De Lutte) en Jaimi van Essen (fractievoorzitter D66 en het jongste gemeenteraadslid). De jury was het unaniem eens over de voordracht van de twee kinderen.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.