Nieuws

Knappe koppen uit Losser

En niet alleen omdat ze er leuk uit zien. De Losserse meiden Jet Stegge en Rozemarijn Haverkate maken deel uit van een winnend team. De derdejaars van de Laboratorium-opleiding van ROC van Twente belandden in een ware prijzenregen. Klas 3B4 van de opleiding Biologisch Medisch Analist behaald zelfs de 1e plek bij het serumonderzoek.

Het (K)ILO-scholenproject

Het (K)ILO-scholenproject is een verzameling van zogeheten ‘Proficiency tests’, waarbij het behalen van het juiste resultaat het zwaarst weegt. Daarnaast worden de studenten beoordeeld op het proces en hun wetenschappelijke posterpresentatie. Het onderzoek dat de studenten uitvoeren draagt bij aan het vergelijkbaar maken van de resultaten en draagt daardoor bij aan de algemene acceptatie ervan. De studenten hebben in alle opzichten goed werk geleverd.

Over stichting KILO

Stichting KILO (Kwaliteit In Laboratorium Onderwijs) wordt gedragen door docenten uit het middelbaar- en Hoger laboratoriumonderwijs en het bedrijfsleven. De collega’s van het ROC Twente Freerk Dousma en Martijn Heuven zijn onderdeel van het bestuur van KILO. Met veel enthousiasme organiseren zij jaarlijks het (K)ILO-scholenproject, met een symposium als feestelijke afsluiter.

Wat is de opdracht?

De deelnemende groepen zoals klas 3B4 kregen twee monsters met de opdracht om vast te stellen wat de concentratie in het monster was van Ureum, Glucose en LD (lactaatdehydrogenase). Met de juiste kennis en apparatuur wisten de leerlingen van de klas van Jet en Rozemarijn de waarden uiterst nauwkeurig aan te geven. Zij zaten van alle deelnemende klassen het dichtst bij de juiste waarden, wat hun een oorkonde opleverde.

Resultaat

Dit is een fantastisch resultaat voor zowel de leerlingen als het ROC van Twente. Een dergelijk resultaat geeft aan dat je als student, maar ook als opleidingsinstituut op de goede weg zit. In materiele zin levert het weinig op. Een bedrag van 100 euro van KILO en een diner van het ROC. In immateriële zin is de waarde des te hoger. Hoe mooi staat het op je CV, als je na je studie gaat solliciteren als laborant. Omdat je deel uitmaakt van het winnende team is je waarde op de arbeidsmarkt meteen een stuk opgekrikt. Persoonlijk vonden Jet en Rozemarijn dat ze in materiele zin best veel hebben gekregen. Naast de €100,- , een oorkonde van KILO en een cadeaubon van €50.- , een medaille, een 3-gangen diner en een bosje bloemen van het ROC van Twente.

 

ROC Twente scoort goed

Resultaten per categorie:

1ste plaats Serumonderzoek
Sterre Bosman, Samantha Dalstra, Silke Eelderink, Ramon Hams, Melvin Hardenberg, Rozemarijn Haverkate, Eline Kloppers, Stefan Krol, Marrel Kruithof, Lisa Leferink, Darlyne van der Linden, Robin Schuilenburg, Britt Schuurman, Jet Stegge, Ricardo Veenvliet, Fabiënne Wessels, Stephanie Wolthuis & Cevriye Yaldiz.

1ste plaats Gaschromatografie
Tess Tuinte, Suzanne Kuipers & Quinten Schuiling

2e plaats Gaschromatografie
Mark de Bruin & Nikay Koenderink

2e plaats Wateronderzoek
Luuk Weierink & Kevin Schols

2e plaats Anionenonderzoek
Quinten Schippers & Ferhat Bozlak

 

 

 

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.