Nieuws

Kuhlkamp koren festival 2016

Het culturele zomerseizoen van het prachtige Openluchttheater Brilmansdennen nadert zijn einde. Op zondag 11 september aanstaande wordt dit seizoen voor de 12e keer afgesloten met het inmiddels traditionele Kühlkamp Koren Festival.

Koren uit de wijde omtrek zich melden

Niet alleen heeft dit korenfestival een vaste plaats veroverd in het programma van het Openluchttheater Brilmansdennen, maar in de loop der jaren is de bekendheid dermate toegenomen, dat koren uit de wijde omtrek zich melden voor een plek in het programma. Het bestuur van het korenfestival is daar natuurlijk erg blij mee, want het betekent dat er elk jaar een keuze kan worden gemaakt uit het aanbod.

En net als in de voorgaande 11 edities heeft het bestuur een programma samen kunnen stellen door en koren uit te nodigen die garant staan voor een kwalitatief en afwisselend repertoire.Het publiek maakt dit jaar kennis met oude bekenden en met nieuwe koren. Zo wordt de middag om 13.30 u. geopend met Vocal Group Update uit Vriezenveen. Update bestaat inmiddels 7 jaar en zingt voornamelijk popmuziek.

Vervolgens treedt het Glanerbrugse Mannenklank op. Zij brengen onder meer Jacobs Ladder, You raise me up en The Rythm of Live ten gehore.

Uit Enschede komt een derde nieuweling van het korenfestival en wel de Vocal Group XXL, een enthousiast koor dat wederom popmuziek ten gehore brengt.

Een oude bekende is Cantica Nova uit Losser. Dit koor brengt als vanouds licht klassieke muziek voor het voetlicht. Zo zijn onder meer enkele Zigeunerlieder van Brahms te beluisteren, alsmede Die Harmony der Ehe van Haydn en het Hirtenchor van Schubert.

Mannenquintet Amusing

Een vrolijk hoogtepunt van deze middag vormt het mannenquintet Amusing. Deze vijf zangers zijn de grondleggers van het bekende korenfestival Amusing Hengelo, waar elk jaar in de maand juni meer dan 100 koren aan meedoen. A capella wordt een muzikale reis ondernomen met mooie liederen, gelardeerd met een komische noot.Amusing is een kleinste koor dat in de loop der jaren van het korenfestival optreedt, maar het gezegde ‘klein in woorden, maar groots in daden’ is zeker van toepassing op dit quintet.

 Martinikoor

Daarna treedt wederom een oude bekende op, namelijk het Martinikoor. Ook dit koor zingt a capella en wel op de hun zo bekende wijze, namelijk in het Byzantijns en Russisch, dit jaar afgewisseld met Poolse gezangen. Van Chwalite Hospoda tot het Poolse Korobuska zal het ook dit jaar genieten zijn van het Martinikoor, zeker wanneer het koor een ode brengt aan de wijn met het overbekende Chiantilied.

IntOmusic staat bekend om zijn mooie popliederen. Ook dit koor heeft al een rijk verleden, zeker als men bedenkt dat IntOmuzic een nieuwe naam is voor een oude bekende, namelijk Polyphonic.

Melbuul’n Piratenkoor uit Borne

Last but not least een koor dat al meerdere keren het korenfestival feestelijk wist af te sluiten: het Melbuul’n Piratenkoor uit Borne. Na de grote variatie van deze middag, zien vele bezoekers uit naar een vrolijk einde en met de Melbuul’n op het podium zal dat zeker ook dit jaar weer lukken. Zij vormen het sluitstuk van het Kühlkamp Koren Festival met onder meer de Klok van Arnemuiden, Rum uit Jamaica, The Drunken Sailor en Heimatlos.

Slotwoord aan Henk Kühlkamp 

Na dit optreden zal rond de klok van 17.00 uur het slotwoord aan Henk Kühlkamp zijn. Hij is de sponsor van het korenfestival, die het elk jaar weer mogelijk maakt om deze middag te organiseren. Tot slot wordt het korenfestival afgesloten met het zingen van het Losserse Volkslied.

De entreeprijs bedraagt € 7,-. Kinderen tot en met 12 jaar hebben vrij toegang, indien begeleid door een volwassene.

Website: www.kuhlkampkorenfestival.nl

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid