Nieuws

Ledenvergadering LP&KV

De Losserse Pluimvee en Konijnenvereniging hield zondagmorgen 30 oktober haar ledenvergadering bij café Heijdemann in Losser. Op de agenda stond onder andere de verdeling van de taken zoals het voederen (sponsor Morsink de Lutte), het leveren van stro en hooi, de op- en afbouw voor de komende clubtentoonstelling op zaterdag 26 en zondag 27 november bij café Heijdemann. Er werd bekend gemaakt wie de keurmeesters.

ONETO

De Vereniging Oneto werd in 1953 opgericht om bestaande lokale verenigingen samen te brengen en exposities te organiseren. Nog altijd maken zo'n 25 lokale verenigingen van fokkers en dierenhouders deel uit van de Vereniging Oneto. Ook de LP&KV is aangesloten bij de ONETO die haar kleindierenshow dit jaar houdt in een hangar op het Vliegveld Twente van 2 tot en met 4 december. Ook de ONETO zoekt mensen voor de organisatie van de show. Enkele leden spraken tijden de vergadering hun ongenoegen uit over de communicatie tussen de fokkers en de organisatie. Het bezwaar bestond hoofdzakelijk uit het niet toezenden van inschrijfformulieren voor de show via de mail. Het bestuur gaf aan dit bezwaar voor leggen aan het bestuur van de ONETO.

Enten

Alle dieren die geplaatst worden op een tentoonstelling dienen ingeënt te zijn tegen de heersen virussen. Onlangs is een nieuwe konijnenziekte is opgedoken, waarbij de besmetting ook via insecten kan worden overgebracht. Omdat deze dus snel om zich heen grijpt is het zaak ze te enten met de daarvoor ontwikkelde entstof. Deze entstof is zo duur, 4 euro per konijn, dat konijnenhouders hierdoor in de problemen zouden kunnen komen. Ter vergelijk, een kip enten kost slechts 40 eurocent. Om de konijnenhouders tegemoet te komen heeft het bestuur besloten dat ze éénmalig hun konijnen mogen insturen op de tentoonstelling zonder dat ze daarvoor inschrijfgeld hoeven af te dragen. De vergadering stemde met dit voorstel in. In Nederland zijn 1 miljoen konijnen opgehokt. Enten is een noodzaak want 70% van de dieren gaat dood aan deze ziekte.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.