Nieuws

Nederland Leest over democratie dichterbij de burger

Donderdagavond stond de bijeenkomst in het kader van de landelijke campagne Nederland Leest in het teken van democratie. Het thema van de bijeenkomst in de Raadszaal van het gemeentehuis had als thema "Hoe breng je democratie dichterbij de burger".

Ans Dijkhuijs van stichting Fundament opende de avond met een inleiding over de campgane Nederland Leest en over de relatie met democratie en burgerparticipatie. 

Tom van Veen, algemeen directeur Stichting Fundament, was gespreksleider en schetste op humoristische maar relevante wijze een situatie in een supermarkt die iedereen herkende: vergeten de appels te wegen.

Nederland Leest over democratie dichterbij de burger

Van Veen introduceerde de drie sprekers die elke vanuit hun eigen invalshoek het thema democratie en burgerparticipatie behandelden.

Hallo Losser.

Peter Langela, bestuurlid en ook redacteur van Hallo Losser vertelde dat Hallo Losser niet maarzo een website is voor nieuws en informatie, maar dat het juist een platform is dat door burgers, gemeente, politiek, verenigingen en instanties in Losser gebruikt kan worden om meningen te geven én te vragen. Hij ziet Hallo Losser als een hulpmiddel voor een "doe-democratie".

Lokale democratie in Losser

Ben Pikula, griffier bij de gemeente Losser legde uit hoe de cursus "Lokale democratie in Losser" bijdraagt aan het thema "Hoe kun je als burger de besluitvorming in de gemeente Losser beïnvloeden". Martha Horstman stond Pikula bij als deelneemster aan deze cursus.

Nederland Leest over democratie dichterbij de burger

Ferenc van Damme.

Ferenc van Damme, projectleider Communicatie en Participatie bij de provincie Overijssel, was met een team collega's van de provincie aanwezig. Van Damme is een ervaren spreker die vlot en humoristisch op een heel eigen wijze een groot aantal onderwerpen en voorbeelden de revue liet passeren. Zo liet hij zijn afkeer van het woord "burger" duidelijk blijken en legde hij uit waarom. Hij wist de zaal duidelijk te boeien en inspireren. 

Nederland Leest over democratie dichterbij de burger

Na afloop van elke spreekbeurt ging Tom van Veen naar vragen en opmerkingen uit de zaal en zo kwamen er interessante onderwerpen naar boven. Na afloop werd er nog druk nagepraat tijdens een borrel.

Stichting Fundament kan terugkijken op een geslaagde avond.

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.