Nieuws

Presentatie podcast autisme

Thijs Fleer is geboren in Losser met een enorm grote liefde voor muziek. Door die liefde voor muziek is hij ook van de radio gaan houden. Wekelijks is hij te horen op LoHo, de radiozender van de LosserHof.

Autisme Buiten zijn aangeboren liefde voor muziek en radio zat autisme en ADHD ook naar zijn eigen zeggen in zijn ‘geboorte-pakket’. Thijs: “Als je de spreekwoordelijke stempel autisme krijgt moet je het daar eigenlijk ook mee doen. Ik nam hier geen genoegen mee en ben op zoek gegaan naar een manier om er achter te komen wat dat nu eigenlijk is, autisme, en wat maakt dat ik hier last van heb?” Gesprekken met zijn orthopedagoog leidden er toe dat het idee werd opgevat om een podcast te maken, waarmee Thijs niet alleen zichzelf helpt, maar ook andere mensen die zelf autisme hebben of iemand kennen met autisme. De podcasts zijn te beluisteren via http://ditisthijs.com/Podcast/ 

Het grote ogenblik is daar

Lichtelijk nerveus loopt Thijs Fleer door de zaal, begroet zijn genodigden en neemt cadeaus in ontvangst. Vanavond houdt hij een presentatie over autisme. Aan de buitenkant is er niets bijzonders aan hem te zien, “behalve mijn grote oren”, grapt hij zelf, maar in zijn binnenste  kan het behoorlijk stormen. Vooral als iets niet loopt zoals hij had gepland, of als er veel lawaai om hem heen is. In het bezit van een rijbewijs en met zijn eigen auto toert Thijs over de voor hem bekende wegen, doet zijn werk op een zorgboerderij en als conciërge op de Meander, een school voor speciaal onderwijs. Juist omdat hij zo “normaal” overkomt is er een voortdurend conflict  tussen hem zelf en de buitenwereld. Maar ook een gevecht in en met zich zelf.

Hij weet hoe hij zich moet gedragen en zich aanpassen aan de geldende normen. Overcompensatie noemt zijn gedragskundige dit. Want na een dag van zich aanpassen en proberen te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit is hij volkomen uitgeput. Voortdurend probeert hij daarnaast ook zichzelf te begrijpen, waarom hij reageert zoals hij doet, waarom het hem zoveel moeite kost en hoe hij andere mensen kan uitleggen hoe hij in elkaar zit en hoe het allemaal werkt bij hem.

 

Diskjockey in de schuur

Anderhalf jaar geleden begon zich bij Thijs een idee te ontwikkelen hoe hij dit zou kunnen aanpakken. Al vanaf zijn vroegste jeugd is hij bezeten van muziek. In het schuurtje,  achter een radio waande hij zich een beroemde diskjockey die met zijn platen de wereld veroverde. Inmiddels heeft hij zijn eigen verzoekplatenprogramma (LoHo radio) en produceert hij zijn eigen jingles. Het lijkt dan ook een logische stap om via de radio mensen te bereiken en hen enige duidelijkheid te verschaffen in het autistisch spectrum. Hij krijgt alle hulp die hij nodig heeft en kreeg het zelfs voor elkaar om een sponsorcontract aan te gaan met De Twentse ZorgCentra waar Thijs cliënt is.

 

En nu is het ogenblik eindelijk aangebroken

De presentatie van zijn podcast over autisme. Na een inleidend praatje en de countdown gaat het gordijn open en zien we Thijs met zijn gedragskundige Odette aan een tafel zitten. Ze zijn samen in gesprek over wat Thijs bezig houdt. In dit “toneelstuk” zien we de prilste beginselen van zijn idee en hoe het langzamerhand vastere vormen begint aan te nemen. Hij heeft twee doelen voor ogen. Als eerste wil hij zelf zijn autisme beter leren begrijpen en als tweede wil hij andere mensen laten begrijpen wat autisme inhoudt.

Gedurende de komende drie jaar, zal Thijs elke maand een podcast maken over allerlei onderwerpen. Per keer duurt een uitzending zo’n twintig minuten.Sinds vanmorgen negen uur zijn de eerste twee uitzendingen online. Het is ook te volgen op facebook en instagram. Op het internet streamen wanneer je maar wilt via podcast.ditisthijs.com

afbeelding van Marion Poorthuis

Door: Marion Poorthuis