Nieuws

Richelle Schulte maakt de orkaan mee op St. Maarten

De 25 jarige Richelle uit Overdinkel is sinds twee jaar werkzaam als lerares op de Sister Regina Primary School op St. Maarten. De orkaan verwoest de school.

Ergste orkaan

In de aanloop naar de orkaan hebben moeder en Richelle nog contact, ze vertelt haar moeder dat ze in eerste instantie in haar eigen huis blijft. Haar huis staat aan de kust ze wonen daar met meerdere personen. Nadat het steeds duidelijker wordt dat deze orkaan een is van de ergste orkanen sinds 2005 is, is het geen optie om in haar eigen huis te blijven. Ze zoekt een beter heenkomen in het binnenland. Zelfs de lokale bevolking heeft zoiets, zoek het verderop en blijf niet bij de zee.

Mooiste telefoontje ooit

Zo zijn ze met vijf personen in de angstige uren als de orkaan over raast. Ook in Overdinkel is de spanning te snijden. Woensdag 7 uur is het laatste contact tussen moeder en dochter. Dan begint het lange wachten. Via de media zien ze in Overdinkel hoe het er op St Maarten aan toe gaat. Er is geen contact mogelijk. Op 11 september om half 4 heeft Belinda het mooiste telefoontje ooit gehad, Richelle heeft gebeld. Ze is weer in haar huisje en maakt het naar omstandigheden goed. Ze is erg aangeslagen maar lichamelijk in orde. Er is eten en drinken voor de komende dagen en er voelt zich redelijk veilig er lopen veel militairen rond. Stoom en water is er nog niet. Ze zitten op het strand te barbequen. Dan is het afwachten hoe het verder loopt.

Handen uit de mouwen

Er is er nog niet veel contact, de telefoon kun je zonder stroom niet opladen. Geen of beperkt wifi. Richelle zou naar huis kunnen. Dit gaat ze voorlopig niet doen. De school de Sister Regina primary school waar ze met veel plezier les geeft in groep 5 is behoorlijk beschadigt. Ze wil de handen uit de mouwen steken om de boel eerst maar eens op te ruimen. “Het lijkt wel oorlog mam” zegt Richelle. Er worden kinderen naar Curaçao gebracht en in pleeggezinnen opgevangen. Er is een actie opgezet om de scholen te steunen op St.Maarten via deze link https://www.doneeractie.nl/stay-strong-sxm/-3568 kan heel Losser helpen de school weer op te bouwen.


Er is nog niet veel hulp in de vorm van water en eten. Zo langzamerhand raken de voorraden op. De hulp komt langzaam op gang. Het is zeker nog een spannende tijd voor moeder en dochter


 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid.