Nieuws

Schöppingerbergtoertocht LWC

Op zondag 15 april 2018 is het zover. De Losserse Wielerclub LWC houd haar derde editie van de Schöppingerbergtoertocht. Na een eerste jaar (2016) proefdraaien, met veel deelnemers.

Geperfectioneerd

Vorig jaar het tweede jaar hebben ze de tocht na evaluatie en opgedane ervaringen aangepast. De tocht dit jaar is zoveel mogelijk geperfectioneerd en een tevens een extra klim lus erbij. De keuze is nu uit drie afstanden te weten 70, 90 of 110 km. Nieuw is dit jaar dat de splitsing tussen de korte tocht van 70 km en de 90 en 110 km tocht ligt boven op de Schöppingerberg. De 90 en 110 km gaan via diverse beklimmingen veelal door onbekend terrein verder ri. Horstmar. Hier is na de stadsmuur de splitsing 90 en 110 km. Tevens is hier ook de mogelijkheid voor een kleine pauze. De 110 km maakt een extra lange lus door de Baumberge. Natuurlijk wordt ook hier het nodige klimwerk niet geschuwd. Dit gebied bereiken ze op de kortste en snelste manier via het prachtige nieuw aangelegde spoorbaan fietspad. Het toeval wil dat LWC ook bij de opening van dit fietspad aanwezig was met een clubtocht. Hiermee zijn ze op de Duitse TV gekomen.

Lange klim

Na korte tijd op dit schitterende fietspad te hebben gereden begint de volgende lange klim over de Gantweg. Een schitterende klim ri Billerbeck. Eenmaal boven dalen de deelnemers af en komen bij de prachtige waterburcht Schloss Darfeld (helaas niet te bezichtigen privé bezit) weer samen met de 90 km om de route over de Schöppingerberg te vervolgen. De deelnemers fietsen dan ri. de pauzeplaats bij de Bruhningsmuhle, een gasttätte uit het jaar 1800. Hier vlakbij is de eerste watermolen in de Vecht. De route voert je o.a. door het gebied waar zowel de Vecht als de Dinkel ontspringt. Na de pauze fietsen men via de Ramsberg en schitterende rustige autoluwe binnen wegen door het mooie Münsterland terug naar de finish/start locatie steenfabriek de werklust in Losser.

De Schöppingerbergtoertocht is door de NTFU als een van de eerste tochten beoordeeld via het nieuwe systeem met het keurmerk “extra goed geregeld”. Dit is voor een nieuwe tocht wel bijzonder. Ook is de tocht door het landelijk blad fietssport niet voor niets omschreven als een verborgen parel. Hiervan zijn 10 exclusieve tochten die in Nederland verreden worden genoemd. https://www.fietssport.nl/magazine/id/440/toertochten/10x-verborgen-parels Toch mooi dat een nieuwe tocht gelijk in dit rijtje mee kan gaan.

Schöppingerbergtoertocht 2018:

  • Locatie: Steenfabriek de werklust volg de  pijlen vanaf de invalswegen.
  • Starten: tussen 08:00 uur en 09:30 uur (voorrijders 70 km 08:30 uur)
  • Voorinschrijvers: kunnen na het scannen gelijk starten
  • Alle afstanden komen over de Schöppingerberg korte route een keer
  • Een extra kleine stop bij de tweede splitsing 90 – 110
  • Bewaakte fietsen stalling op de start en pauze locatie.

 

Voor meer informatie zie de website van LWC

 

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid