Nieuws

Weefgetouw viert 200e verjaardag

Het is geen schering en inslag dat een weefgetouw de respectabele leeftijd van 200 jaar bereikt.

Maar het weefgetouw op Erve Kraesgenberg is van 1816 en dus dit jaar, 200 jaar oud!

Woensdag 21 september zal hier speciale aandacht aan worden geschonken. Tussen 10.00 en 12.00 uur is iedereen van harte welkom. De koffie staat klaar en de wevers en spinners zijn er om te vertellen over dit unieke stuk gereedschap.

Christof Flocke

Het getouw werd in het jaar 1816 door Christof Flocke vervaardigd. Dit voor de huisnijverheid gebouwde weefgetouw is van oorsprong afkomstig uit de omgeving van het Noord-Duitse Oldenburg. Veel boeren verwierven toen met het weven een noodzakelijk, aanvullend inkomen.

Op het getouw zelf staat zijn bouwjaar, 1816 en is verfraaid met houtsnijwerk. Hij wordt gebruikt om gebruikstextiel zoals theedoeken op te weven. Een boerenzoon kon alleen een boerderij erven als hij de oudste was, of trouwde met een erfdochter van een andere boerderij. De anderen zonen moesten een ambacht kiezen. Dat was niet zo gemakkelijk, want de beroepen gingen ook vaak over van vader op zoon. Wever worden kon hij wel.

Een weefgetouw was nog niet zo ingewikkeld om te maken en een schuurtje kon benut worden om het getouw te plaatsen. Vooral in de 18e eeuw kwamen er in Twente veel van deze beroepswevers voor. Burgmeester Chr. W. Eekhout meldde over het jaar 1834 dat er 70 weefgetouwen in zijn gemeente waren, zowel in woonhuizen als in boerderijen. Ook stonden er al meerdere getouwen bij elkaar in kleine werkplaatsen. Bron Canon van Overijsel.

Educatief

Ieder jaar komen de leerlingen van groep 2 van de scholen in de Gemeente Losser een bezoek brengen aan Erve Kraesgenberg om te ervaren hoe het er vroeger aan toe ging. Daarbij spelen het spinnewiel en het weefgetouw een grote rol.

Ook van de kant van de toeristen die de Erve aandoen is er ook altijd veel belangstelling voor het spinnen en weven. De wevers vertellen en demonstreren met passie hoe het weven eraan toegaat. In de zomer zijn ze iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur aanwezig op de Erve Kraesgenberg om tekst en uitleg te geven. Ze zetten er zelfs een hele boom over op. Iedereen is van harte welkom op het verjaardagsfeest op 21 september.

 

                                          

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.