Nieuws

Weerman Johan Effing zoekt opvolger

De nog steeds vitale weerman Johan Effing die pas 81 jaar is geworden zoekt een opvolger.

Grote belangstelling voor het weer

Johan begon zich vlak na de oorlog te interesseren voor het weer. Hij had toen een buurman die de beschikking had over een radio. Radio’s waren in die tijd schaars en duur. Elke avond was er om 19.00 uur een nieuwsbulletin waar hij naar luisterende. Aan het eind van dit bulletin kwam het weerpraatje. Toen ontstond de grote belangstelling voor het weer. Wat ook meespeelde was zijn grote belangstelling voor aardrijkskunde. Op de lagere school had dat vak zijn bijzondere interesse.

Strenge winter 1947

Echt onder de indruk van het weer kwam tijdens de extreem strenge winter van 1947. Eind jaren 50 is hij de bijzonderheden over het weer meer en meer gaan vastleggen. Hij las toen een stukje in de Twentsche Courant van Jan Pelleboer die een particulier weerbureau had opgericht. Hierop heeft hij toen gereageerd met de mededeling dat hij daar graag aan zou willen meewerken. Hij kreeg een bericht van hem dat hij daarvoor een regenmeter moest aanschaffen. Deze heeft hij toen inderdaad besteld. De regenmeter kwam wat later via de post binnen en kostte 11 gulden. Dat was een behoorlijk kapitaal in die tijd. Ik hoor mijn moeder nog zo zeggen: “Jong doe kaans dat geld toch veul better ergn’s aans veur gebroek’n.” De regenmeter kreeg een plaats op een paal in de tuin. Zo is het begonnen met het meten van de neerslag. Later ook de temperatuur en natuurlijk de bijzondere weersverschijnselen, zoals uitzonderlijk zware buien.

                                                                                                              Op visite bij Jan Pelleboer in Paterswolde in september 1977

 

Het beheerst mijn leven

 “Het weer beheerst mijn leven. Ik ben er nog steeds dagelijks mee bezig. Omdat ik het weer doorgeef aan RTV-Oost ben ik vrij bekend geworden in Twente. Gelukkig heb ik een vrouw die mij rustig mijn gang laat gaan. Als je die vrijheid binnen je gezin niet krijgt dan heb je een probleem. Zo heeft menig weer hobbyist zijn hobby moeten laten gaan. In het begin hield ik de weersomstandigheden bij op een eenvoudig regenkaartje dat ik één keer per maand per post naar Jan Pelleboer stuurde. Als er bijzonderheden waren dat kon ik telefonisch contact met hem opnemen in Paterswolde. Hij hield dan de belminuten bij en stuurde mij per post hier een vergoeding voor. Dat waren heel andere tijden dan nu.”

Niet meer zonder internet

Heb al sinds 2002 een website en kan eigenlijk niet meer zonder internet. Elke morgen om 06.30 uur beluister ik het weerpraatje van Martin Bosch op radio Oost nadat ik hem de avond te voren de waarnemingen heb toegestuurd. Aan de hand van zijn praatje en mijn eigen waarnemingen en weerkaarten op het internet weet ik wat ik dan ongeveer wat ik moet schrijven op mijn website. Nu ik op leeftijd kom, wordt het natuurlijk tijd om naar een vervanger uit te zien. Zolang ik nog gezond blijf en nog met de computer kan omgaan, blijf ik dit doen. Toch zou ik graag zien dat iemand dit van mij zou willen overnemen. De meesten denken dat het ontzettend veel werk is. Het is in hoofdzaak het voorzetten van de reeks weergegevens die ik ooit eens gestart ben. De reeks die ik in mijn computer heb staan is de reeks van de oude waarnemingsplek Winterswijk bekend van de laagste temperatuur ooit eens in ons land gemeten -27.8 graad, dat inmiddels niet meer bestaat. Graag zou ik zien dat deze reeks wordt voortgezet. Ik hoop het nog een paar jaar in goede gezondheid te kunnen volhouden maar ik kijk wel uit naar een vervanger of vervangers of bijvoorbeeld een school die het zouden kunnen overnemen.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.