Nieuws & Agenda

RTV-Losser live luisteren

Elke woensdag van 12.00 tot 14.00 uur te beluisteren via  Radio RTV-Losser:

Afgelopen woensdag was er een primeur in het radioprogramma "Lunchtied". Ria Smith voor het eerst live met een lekker recept voor gevulde speculaas.

Aankomende woensdag 7 december is er weer een lunchtied van 12.00 tot 13.00 uur. Daarna komt het programma van Sietse Smit "Proatjes" met deze week woensdag 7 december zal Rob Wegdam zijn verhaal komen doen over "Sport Natuur"

 

Recept gevulde speculaas:

Gevulde speculaas (recept kookboek van 1970)

Voor het deeg                           Vulsel

100 g boter                               250 g amandelspijs

125 g bloem                              1 ei

bakpoeder                                 geraspte citroenschil

75 g bruine basterdsuiker           amandelsnippers

2 theelepels speculaaskruiden

zout

 

Zeef de bloem met de bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout.

Voeg de basterdsuiker en de (harde) boter toe en snijd deze in stukjes.

Kneed alles tot een soepel deeg.

Rol het deeg (liefst de volgende dag) uit tot een rechthoekige lap van ca. ½ cm dikte, verdeel het deeg in tweeën en leg de ene helft op een beboterd bakblik of in een beboterde springvorm.Leg hierop de amandelspijs welke vermengd is met een gedeelte van het ei. Dek het af met het overige deeg. Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en strooi er gesnipperde amandelen over.

Plaats het bakblik op de onderste richel van een matig warme oven

(180 oC) en bak de speculaas in ca. 40 minuten gaar. Snijd de speculaas in stukken.

Electrische oven zonder temperatuurregelaar:

Baktijk: 40 minuten, onderwarmte vol, bovenwarmte 1 en ca. 10 minuten stroomloos.

Elke woensdag van 12.00 tot 14.00 uur te beluisteren via  Radio RTV-Losser:

Afgelopen woensdag was er een primeur in het radioprogramma "Lunchtied". Ria Smith voor het eerst live met een lekker recept voor gevulde speculaas.

Aankomende woensdag 7 december is er weer een lunchtied van 12.00 tot 13.00 uur. Daarna komt het programma van Sietse Smit "Proatjes" met deze week woensdag 7 december zal Rob Wegdam zijn verhaal komen doen over "Sport Natuur"

 

Recept gevulde speculaas:

Gevulde speculaas (recept kookboek van 1970)

Voor het deeg                           Vulsel

100 g boter                               250 g amandelspijs

125 g bloem                              1 ei

bakpoeder                                 geraspte citroenschil

75 g bruine basterdsuiker           amandelsnippers

2 theelepels speculaaskruiden

zout

 

Zeef de bloem met de bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout.

Voeg de basterdsuiker en de (harde) boter toe en snijd deze in stukjes.

Kneed alles tot een soepel deeg.

Rol het deeg (liefst de volgende dag) uit tot een rechthoekige lap van ca. ½ cm dikte, verdeel het deeg in tweeën en leg de ene helft op een beboterd bakblik of in een beboterde springvorm.Leg hierop de amandelspijs welke vermengd is met een gedeelte van het ei. Dek het af met het overige deeg. Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en strooi er gesnipperde amandelen over.

Plaats het bakblik op de onderste richel van een matig warme oven

(180 oC) en bak de speculaas in ca. 40 minuten gaar. Snijd de speculaas in stukken.

Electrische oven zonder temperatuurregelaar:

Baktijk: 40 minuten, onderwarmte vol, bovenwarmte 1 en ca. 10 minuten stroomloos.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid