Nieuws

Gemeente

Sport en Hobby

Ongewoon bijzonder

Ongewoon bijzonder

Een meisje van 19 jaar. Goed ogend. Aardig. Een frisse lach. Heeft haar opleiding voltooid. Heeft een geweldige baan en hele fijne collega’s. Kortom een geslaagde griet met alle kansen voor de toekomst. Ze heeft een geweldige moeder en een zus van 15 met wie ze een paard zou kunnen stelen.

Al haar huisgenoten, ook Ron die met haar moeder Ellen samenwoont, zijn echter mantelzorger voor haar. Als je haar vraagt of ze gelukkig is zegt ze ja, maar tegelijkertijd springen de tranen in haar ogen.

Naomi de la Motte

Ze heeft een brein als ieder ander. Ze moet echter wat vaker schakelen om dat wat haar voorgeschoteld wordt te begrijpen. Dat werd vooral bewaarheid toen ze in groep 1 op de Immenhof terecht kwam. Dus naar de professor Huizingschool in Enschede. Bijzonder onderwijs. Aangepast onderwijs, afgestemd op de situatie van Naomi. Een goede beslissing want ze leert veel. Uiteindelijk krijgt ze een werkplek in Losser bij ’t Bakhuys waar ze mee helpt met het deeg, het brood en gebak. Een prima werkplek waar ze gelukkig is. Ze heeft de beste collega’s die je je maar in kunt denken zegt ze. Waarom dan toch die traan?

Eenzaam

Eenzaam is misschien niet het goede woord. Ze is niet alleen. Heeft huisgenoten en collega’s. Wat ze graag wil is vrienden en vriendinnen van haar leeftijd. En dat lukt vooralsnog niet zo goed. Naomi moet de kunst van het zich mengen in gezelschap, dat bij haar past, nog eigen maken. Maar hier wordt aan gewerkt. Ellen doet er alles aan om Naomi op een plek zoals bijvoorbeeld ’t Winlo te krijgen waar ze dan kan vertoeven tussen leeftijdsgenoten en de al eerder genoemde mantelzorg kan dan ook onverminderd door gaan. Dus Naomi is ongewoon bijzonder. Een term die zeker op haar van toepassing is als je bedenkt dat ze bijzonder creatief is op het gebied van tekenen en fotografie.

Tekenen

Ze tekende al toen ze nog een jong kind was. Altijd een potlood en schetsboek bij de hand. In de pauzes op school zat ze altijd te tekenen. Mooie tekeningen in zwart wit want dat vindt ze het mooiste. Ze is bezig om het in perspectief te tekenen nog beter onder de knie te krijgen. Ook heeft ze zich gestort op kalligrafie om met speciale pennen goed getekende sierlijke letters te maken.

Fotografie

Naomi heeft een meer dan normale belangstelling voor het fotograferen. Deze belangstelling is ongeveer 4 jaar geleden tijdens een vakantie ontstaan. Ze heeft oog voor detail. Weet hele mooie composities vast te leggen en heeft verrassende onderwerpen. Een vriend van Ron, Willy Goud, een ervaren fotograaf, brengt haar de fijne kneepjes van het vak bij en leert haar de mogelijkheden van een fototoestel onder de knie te krijgen. Ook bewerkt Naomi de foto’s met digitale fotoprogramma’s. De resultaten zijn verbluffend. Kijk maar op facebook Wayan Naomi fotografie.

Bekijk Naomi's foto's ook op Flickr:

Naomi de la Motte

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.