Nieuws

Gemeente

Wonen

Standpunten GroenLinks aangaande wonen

Standpunten GroenLinks aangaande wonen

Wat opvalt qua woningen als je door onze gemeente rijdt is dat er relatief weinig variatie is met veel duurdere en gezinswoningen. Bovendien zijn de woningen, ook die recent gebouwd zijn, vaak nog totaal niet duurzaam of energie neutraal. Dit is vreemd als je nagaat dat er steeds meer ouderen komen met mantelzorgers, 1- en 2-persoonshuishoudens en dat er nog steeds geen rekening wordt gehouden met de toenemende klimaatverandering.

Als je alles maar aan de markt over laat worden er overal alleen nog maar luxe appartementen gebouwd, juist waar in onze gemeente weinig behoefte aan is, maar waar projectontwikkelaars van smullen, omdat ze juist in dat segment zo lekker kunnen verdienen. Er moet door de gemeente dus beter worden gestuurd om ook in de toekomst alle inwoners het juiste huis te kunnen bieden.

Meer veelzijdigheid:

Meer variatie in het bestaande woningaanbod is daarom nodig om aan allerlei verschillende woonbehoeften, ook in de toekomst, te voldoen. Waar kan je dan aan denken:

  • noaber appartementen: bungalows en appartementen voor zorgbehoevenden (ouderen, gehandicapten) gemengd met mensen die af en toe een handje kunnen helpen zoals mantelzorgers, studenten en jongeren. De gemeenschapszin waar juist een gemeente als Losser sterk in is kan zo nog meer worden gestimuleerd.
  • tiny houses: compacte huizen voor 1-2 persoonshuishoudens die een stuk goedkoper zijn dan de traditionele gezinswoning of een appartement en daardoor ook aantrekkelijk voor starters.
  • levensloopbestendige huizen: huizen waarin mensen ook op hun oude dag en met gebreken kunnen blijven wonen. Soms zijn deze huizen gekoppeld aan een woning voor een gezin dat als mantelzorger kan functioneren, bijvoorbeeld bij de eigen ouders.
  • meer variatie in huurwoningen: dus niet alleen sociale huurwoningen en luxe appartementen, maar ook woningen juist boven de huursubsidiegrens waar nu veel behoefte aan is.

Meer duurzaamheid:

  • energie neutrale woningen die daardoor lagere vaste lasten kennen. Deze woningen hebben zonnepanelen, een warmtepomp of zonnecollectoren, misschien zelfs een klein windmolentje, een groen dak, gescheiden vuil en schoon rioolwater, eigen waterberging en misschien zelfs een eigen bio compost opslag, dit alles natuurlijk afgekoppeld van het gasnet. Daarnaast heb je een eigen laadpaal voor je elektrische auto/scooter/fiets en in de nabije toekomst een eigen huisbatterij waarin je je overtollig opgewekte energie kan opslaan voor gebruik later.

U kunt meer lezen op onze site losser.groenlinks.nl of op de Facebook pagina van GroenLinks Losser.

afbeelding van Lotus Sterk

Door: Lotus Sterk

Lotus Sterk is initiatiefnemer en kandiaat raadslid voor de afdeling GroenLinks in de gemeente Losser.