Nieuws

Gemeente

Horen, zien, maar niet zwijgen

​​Horen, zien,  maar niet zwijgen

Blog door Lies ter Haar.

In al die jaren in de politiek ben ik één advies nooit vergeten. Het was iemand die ons tips gaf en ook de valkuilen duidelijk maakte van de politiek.

  • Tip 1) Blijf altijd jezelf en kopieer niet die ander die het zo leuk doet.
  • Tip 2) Blijf  vragen wat de burger vraagt.
  • Tip 3) Blijf nieuwsgierig en vraag door tot je weet wat je wilt weten.
  • Tip 4) Denk nooit dat je het allemaal wel weet, of erger nog……beter weet.
  • En lest maar best tip 5) luister, luister, luister.

Die laatst tip is de gouden, maar kost wel wat tijd. Als ik zeg: “even boodschappen doen” dan weet het thuisfront onderhand dat dat “even” vaak heel betrekkelijk is.

Dat “even” bijpraten in de winkel waar je wekelijks je brood haalt. “Even” de signalen oppikken over hoge nood en openbare toiletten. “Even” horen of het regelen van huishoudelijke hulp lukte. “Even” vragen hoe men aankijkt tegen de was- en strijkservice. “Even” een avond luisteren naar wat het voor ouders betekent een kind met een beperking te hebben. “Even” de frustratie van een oudere dame proeven die niets snapt van die ingewikkelde digitale wereld. “Even” die boze ondernemer stoom laten afblazen. “Even” in de hal van het Lossers Hoes aan de koffietafel horen wat daar zoal opborrelt.

Zo zijn er heel veel waardevolle “evens”, als je daar open voor staat. Ook komt het voor dat ik bijvoorbeeld zaterdagavond gebeld wordt en ik hoor “sorry dat ik je nu bel”. Mijn antwoord is dan steevast: “Geen probleem, daar ben ik voor als volksvertegenwoordiger.”

En als je goed luistert kun je veel leren en daar je voordeel mee doen. Als persoon én in het politieke werk.

En kan ik dan iedereen tevreden stellen? Nee….. dat kan ik niet. En ook kan ik het niet iedereen naar de zin maken. Maar luisteren ……dat kan wél.

En dat weer doorvertalen in de gemeentelijke politiek, dát kan ook.

Dus…….horen, zien, maar niet zwijgen!

Lies ter Haar, Burgerforum

liesterhaar@home.nl

06-13052895

 

Vensters: 
afbeelding van Lies ter Haar

Door: Lies ter Haar

Lies ter Haar is fractievoorzitter van Burgerforum in Losser. Ze is tevens 3e raadsvoorzitter en is lid van de commissie Bestuur en Samenleving en de financiële werkgroep. Ze heeft financiën, sociaal domein, verbonden partijen en volkshuisvesting in haar portefeuille.